Hlavní obsah

Pražské nemocnice ruší nebo omezují vakcinaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s otevřením velkokapacitního centra v pražském O2 Universum uzavírají nebo omezují svá očkovací centra některé nemocnice, které doposud očkovaly stovky zájemců denně. Důvodem je jednak to, že do nich bude nyní proudit méně vakcín, ale také personální kapacity, které nemocnice chtějí využít jinde.

Foto: Milan Malíček, Právo

V pondělí se naplno rozjelo očkování ve velkokapacitním očkovacím centru v hale O2 Universum v Praze.

Článek

Očkování pro veřejnost končí v pražském Motole, což Právu potvrdil ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Nemocnice nejsou primárně očkovací centra, personál potřebujeme
Miloslav Ludvík, FN Motol

„Budeme dál očkovat naše pacienty, ale lidé se k nám už nebudou moci na očkování přihlásit,“ uvedl pro Právo Ludvík. „Nemocnice nejsou primárně určovány jako očkovací centra a my ten personál potřebujeme,“ dodal.

Startuje očkování v O2 universumVideo: Novinky

Centrum v hale O2 Universum se otevřelo v pondělí, při dostatku vakcín chce očkovat až 7 tisíc lidí denně.

V Praze spustili očkovací centrum v O2 universum, za den zvládne naočkovat až 7 tisíc lidí

Koronavirus

Další nemocnice v Praze kvůli jeho otevření omezují své kapacity. „Očkovací centrum nerušíme, ale jeho provoz budeme postupně utlumovat. Předpokládám, že bude v určitém omezeném režimu fungovat i nadále,“ řekla Právu mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková. „Důvodem je počet vakcín, které jsou a budou našemu očkovacímu centru přiděleny,“ doplnila.

Podobně je na tom například pražská Ústřední vojenská nemocnice či nemocnice Bulovka. „Snížili jsme kapacitu očkovacího centra ze zhruba 700 denně na 500 denně,“ uvedla pro Právo mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Babiš už slibuje registrace pro starší 16 let. Na vakcínu přitom stále čekají i sedmdesátníci

Domácí

„U nás očkovací centrum zůstává. Jen jsme omezili jeho kapacitu na zhruba 420 lidí denně z dřívějších 650. Souvisí to s otevřením velkokapacitního očkovacího centra,“ řekla mluvčí Bulovky Simona Krautová.

Vinohrady naopak posílí

Zcela jiná situace je ale v pražské vinohradské nemocnici, kde naopak očkovací kapacity navyšují. „Dne 26. dubna jsme otevřeli nové očkovací místo s kapacitou až 1440 lidí denně. Uzavřít jej nemáme v tuto chvíli v plánu,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger v pondělí ale řekl, že velkokapacitní centra by se za nějaký čas měla vrátit svému původnímu účelu a nemocnice by tak měly začít znovu očkovat. Hala O2 Universum je původně sportovní, dříve se tam konaly i koncerty a kongresy.

Kvůli odmítání vakcinace hrozí návrat již vymýcených chorob

Domácí

„Musíme uvažovat, že očkování bude dlouhodobé. Následnou činnost budeme směřovat zpátky do nemocnic nebo především do ordinací praktiků. Velkokapacitní centra necháme jen tam, kde to nebude bránit původnímu určení,“ řekl Arenberger. Vláda počítá s očkováním proti covidu-19 minimálně na další dva roky.

Velkokapacitní očkovací centrum je například v Brně, kde je ale součástí tamější fakultní nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám