Hlavní obsah

V Praze spustili očkovací centrum v O2 universum, za den zvládne naočkovat až 7 tisíc lidí

Novinky, ČTK, Kristýna Léblová, jdu
Praha
Aktualizováno

V hlavním městě začalo v pondělí ráno fungovat velkokapacitní očkovací centrum v hale O2 universum. V provozu bude denně od 08:00 do 20:00. První den naočkuje 1150 lidí, kapacitu bude postupně zvyšovat. Při maximálním vytížení budou lékaři schopni podat vakcínu proti covidu-19 až 7000 lidí denně. Provoz centra má na starosti Ústřední vojenská nemocnice.

Startuje očkování v O2 universumVideo: Novinky

 
Článek

„Proces je celý digitalizován. Zájemce o očkování vyplní zdravotní dotazník ve webové aplikaci. Aplikace mu vygeneruje QR kód na první i na druhou dávku a zašle všechny informace. Při příchodu do centra lidé projdou přes QR kód turnikety a jdou na pracoviště k ověření údajů. S kódem také přicházejí k lékaři, který zkontroluje data o pacientovi a indikuje vakcínu,“ popisuje náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová, která je zodpovědná za provoz očkovacího centra v O2 universum.

„Zájemce poté přichází k sestře. Ta načte QR kód, naočkuje ho a označí v aplikaci, kdo očkoval,“ dodala Gutová s tím, že díky tomu mají také přehled o všech, kterým byla vakcína podána. Po podání vakcíny by lidé měli s odchodem ještě patnáct minut počkat, zda se neprojeví vedlejší účinky.

Babiš už slibuje registrace pro starší 16 let. Na vakcínu přitom stále čekají i sedmdesátníci

Domácí

K očkování do O2 universum se lidé mohli hlásit od začátku minulého týdne. Na pondělí se podle Gutové objednalo 1150 lidí, po zbytek týdne by zde měli očkovat dva a půl tisíce lidí denně.

„V neděli se rezervace na první týden zaplnily, nějaká místa zbývají na víkend. Jakmile uvidíme, že by počty čekatelů byly vyšší než přijatelné množství, tak budeme kapacitu navyšovat na 3000 lidí denně,“ doplnila Gutová. Maximální kapacita centra je přitom plánovaná až na 7000 tisíc lidí za den.

Zdravotníci v očkovacím centru budou lidem podávat vakcínu firem Pfizer/BioNTech. Očkovací tým, který tvoří lékař, zdravotní sestra, její asistentka a administrativní pracovník, zvládne podle mluvčí naočkovat asi 40 až 50 lidí za hodinu. Na pondělí tedy budou připraveny čtyři týmy a jeden záložní.

OBRAZEM: V Praze otestovali velkokapacitní očkovací centrum v O2 universum

Domácí

„Většina jsou externisté, které jsme zaškolili v našem nemocničním vakcinačním centru,“ vysvětlila Gutová. V centru pomáhá také přibližně padesátka vojáků a farmaceutický tým, který každé ráno připravuje dávky vakcíny.

Původně mělo centrum začít fungovat už v dubnu, kvůli nedostatku vakcín bylo otevření o necelý měsíc odloženo. Náklady na vybudování centra v hale O2 universum jsou podle lednového odhadu 11,8 milionu korun. Za nájem stát nic neplatí. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám