Hlavní obsah

Prázdné byty srážejí cenu nájemného, někdy i o víc než 10 tisíc

Novinky, Barbora Buřínská, svj

Koronavirová epidemie výrazně zasáhla i do trhu s nájemním bydlením. Prakticky ze dne na den se do nabídky dostaly prázdné byty uvolněné kvůli pozastavení krátkodobých pronájmů služeb Airbnb či Booking. To výrazně ovlivnilo i ceny pronájmů, v Praze se ceny snížily i o desítky procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Trh s nájemním bydlením se v posledních dnech od základu změnil. Dočasný konec krátkodobých pronájmů například prostřednictvím Airbnb uvolnil k volnému použití tisíce bytů. Týká se to především Prahy, ale i dalších větších městech.

Jen v Praze je kolem 46 tisíc volných bytů, řekla Právu Hana Kořínková ze serveru Sreality.cz. „Vlivem vzniklé situace na realitním trhu se tento počet zvýšil zhruba o dva až tři tisíce bytů. Uvolnily se byty, které byly využívány pro službu Airbnb, a také byty, kterým skončily nájmy,” dodala.

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Finance

U bytů poskytovaných ke krátkodobým pronájmům nyní evidují realitní kanceláře ze strany majitelů rostoucí počet žádostí o dlouhodobý pronájem. Jak sdělil Novinkám mluvčí společnosti RE/MAX Tomáš Hejda, někteří majitelé jsou na výdělcích z krátkodobého pronájmu finančně závislí, na bytech jim váznou hypotéky, které je třeba splácet.

Z dat Sreality vyplývá, že například v období před počátkem nouzového stavu (od 20. února do 9. března) bylo na server vloženo 751 inzerátů bytů k pronájmu pro Prahu 1, 2 a 3. V období, kdy platí přísná opatření vlády (od 10. března do 29. března) pak byl vložen pro stejné lokality již téměř dvojnásobný počet bytů k pronájmu, celkem 1403.

Banky moratorium na splácení úvěrů odmítají

Koronavirus

Ze strany nájemců však realitky zvýšený zájem neevidují. „Zájem o nájmy v tuto chvíli stagnuje. Z bezpečnostních důvodů neprobíhají prohlídky bytů, čeká se na uklidnění situace,” dodal Hejda.

„Aktuální situace realitní trh částečně paralyzovala, proto se v posledních dnech a týdnech zatím nedá pozorovat zvýšený zájem o pronájmy bytů,” potvrdil i Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Ceny nájmů klesají

Zvýšená nabídka volných bytů k pronájmu doprovázená nižším zájmem logicky tlačí ceny nájmů dolů. Podle údajů Sreality se například ceny třípokojových bytů v širším centru Prahy v průměru snížily o čtyři tisíce korun, u větších bytů pak dokonce o 10 až 16 tisíc korun.

„Mimořádná situace posledních týdnů přiměla řadu majitelů nových bytových domů, kteří je nakoupili na investice, poskytnout svým nájemníkům dočasné úlevy o 50, někde až 70 procent. Tímto velikým gestem si chtějí zaručit stabilitu, potřebují, aby jim byli nájemníci schopni platit dlouhodobě,” uvedl Zuzák.

Trh s nájmy poroste

Odborníci do budoucna počítají s růstem trhu s nájemním bydlením. „Část zájemců o bydlení kvůli ekonomické situaci změní své rozhodnutí a budou své bydlení řešit zatím nájmem. To způsobí další zvýšení poptávky po nájemním bydlení,” uvedl Hejda.

„K nájemnímu bydlení se přikloní všichni, kteří nebudou schopni splácet hypotéku, nebo ti, kteří budou potřebovat další příjem z nájmu vlastní nemovitosti,” uvedl Zuzák.

Jak dále zmínil, trh ovlivní i změny v oblasti krátkodobých pronájmů. Majitelé bytů nyní nemají žádné vyhlídky na další vývoj. „Na rozdíl od hotelů nebo restaurací nemohou počítat s pomocí od státu. Naopak politici zvažují do budoucna přísnou regulaci Airbnb a je i možné, že je zruší úplně. Protože majitelé těchto bytů nebudou dlouhodobě dosahovat potřebných výnosů, začnou se jejich byty postupně objevovat v nabídce prodeje, potažmo je začnou nabízet k dlouhodobým pronájmům,” dodal Zuzák.

Na jednorázovou kompenzaci 25 tisíc řada podnikatelů nedosáhne

Koronavirus

Podle Kořínkové by v horizontu několika měsíců mohlo nájemné začít mírně klesat o jednotky procent. Kde se tato změna projeví jako první, budou regiony. Nejméně patrné bude snížení nájemného v Praze a Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám