Hlavní obsah

Praktici i specialisté se brání Kubově kritice: Pomáháme

Praktičtí lékaři a ambulantní specialisté čelí kritice, že se dostatečně nezapojují do očkování proti covidu. Lékaři se však hájí tím, že mají plné ordinace pacientů i bez příslužeb na covidových odděleních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka

Článek

„Celé jaro jsme poslouchali od pana Šonky, jak umí praktici naočkovat milion lidí za měsíc,“ vyčetl praktikům šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) v ČT. „Víte, kolik naočkovali praktici za poslední týden? Padesát tisíc. To je prostě strašně málo, zvlášť v proočkování seniorské populace třetí dávkou,“ dodal.

Milion očkovaných za měsíc byl podle šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky model, který se dal zvládnout v ideálním případě na jaře. Teď už nikoliv. Ordinace jsou plné nemocných nebo nakažených covidem. Domlouvají se infuze monoklonálních protilátek, testují se pacienti na covid, očkuje se proti chřipce a tak dále.

Zájem o očkování je rekordní i v regionech

Koronavirus

„Vyzvali jsme kolegy, aby se zapojili do očkování, a budeme to dělat znovu. Budeme na ně apelovat, že je to, řekněme, druhá nejdůležitější činnost, první je postarat se o nemocné,“ řekl Právu Šonka. Očkuje aktuálně kolem 2600 ordinací, tedy asi 60 procent.

Co specialisté?

Možnosti kolegů označuje Šonka za omezené. V pondělí se podle něj projevil i začátek testování ve firmách.

„Všichni, kteří měli pozitivní AG test, vzali útokem ordinace praktiků s tím, že chtějí vystavit žádanku na PCR testy, karantény, což je další administrativa, která spadla kompletně na nás,“ doplnil.

Odmítače testu v práci nahlásí hygieně

Koronavirus

Otevřít by se podle Šonky měla debata o větším zapojení ambulantních specialistů. Na ty v pondělí poukazovali i někteří rektoři univerzit, kteří nesouhlasí, aby situaci v nemocnicích zachraňovali opět studenti medicíny.

„Jestli někdo tvrdí, že nejsme zapojeni, tak ať se přijde podívat do standardní ordinace. Ať pak přijde vysvětlit pacientům do čekárny, že na ně nemáme čas,“ řekl Právu šéf Sdružení ambulantních specialistů ČR Zorjan Jojko.

Situace v ordinacích je podle něj horší než na jaře. „Jedním z projevů epidemie je to, že máme výrazný nárůst pacientů, kteří hospitalizaci nepotřebují, ale jsou komplikovanější. Jsou to pacienti, kteří prodělali covid a mají doznívající komplikace, anebo přišli s komplikacemi,“ objasnil.

Nouzový stav zatím není třeba, shodli se podle Kuby hejtmani

Domácí

Od ledna podali praktici 1,5 milionu dávek vakcíny. V tuto chvíli očkují ze dvou třetin posilující dávky. Celkem má aspoň první dávku 6,5 milionu obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám