Hlavní obsah

Povinná karanténa platí pro Čechy vracející se z 15 států. Včetně Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda v pátek rozšířila povinnou karanténu pro občany vracející se z rizikových zemí, ze kterých dříve vyhlásila zákaz vstupu cizincům do Česka. V rizikových oblastech se nyní nachází 205 000 lidí. Opatření vstoupí v platnost od soboty.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Doposud karanténa platila pouze pro lidi vracející se z Itálie.

Za rizikové oblasti vláda vedle Číny, Jižní Koreje, Íránu a Itálie označila rovněž Španělsko, Rakousko, Německo, Norsko, Švédsko, Francii, Belgii, Nizozemsko, Dánsko, Velkou Británii a Švýcarsko.

V Česku je 141 nakažených koronavirem

Koronavirus

Informaci o rozšíření seznamu rizikových zemí o USA, Řecko a Japonsko vláda  později vzala zpět.

Text SMS
Sdělení MZČR: Pobýváte-li v zemi se zvýšeným výskytem koronaviru (aktuální přehled na www.mzcr.cz), dodržujte pokyny daného státu a nezapomeňte na doporučení uvedená na webu MZCR. Děkuji. Ministr zdravotnictví.

V rizikových oblastech je 205 000 lidí přičemž 196 000 z nich je v Evropě. Všichni dostali od operátorů oznámení o situaci, uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

V rámci Evropy bylo nejvíce SMS doručeno občanům pobývajícím v Německu (139 000), Francii (18 000), Španělsku (9800), Nizozemsku (7950), Itálii (7600), Švýcarsku (6900), Švédsku (3200), Norsku (1750) a Dánsku (1600). Dalších 7400 zpráv mířilo Čechům, kteří jsou v USA a 1600 SMS odešlo do Asie (Čína, Írán, Japonsko, Jižní Korea).

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

Češi vracející se z rizikových zemí a cizinci, kteří mají povolení k trvalému pobytu, budou po návratu z těchto zemí v karanténě. Cizinci mohou do ČR zamířit pouze ze zemí, které nejsou rizikové.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už ve čtvrtek řekl, že pokud někdo zákaz cestování do rizikových zemí poruší, půjde o trestný čin. „Porušení zákona v tom krizovém režimu je trestný čin,” upozornil Hamáček. Lidé podle něj mají sledovat web ministerstva zdravotnictví, které bude seznam zemí aktualizovat.

Zároveň upozornil na to, že zákaz se netýká letišť. Pokud tedy někdo cestuje do země, která není riziková, a přestupuje na letišti v rizikové zemi, o porušení zákona nejde. Hamáček ale doporučil, aby Češi své zahraniční cesty odložili nebo zrušili.

Cizinci s trvalým povolením k pobytu i turisté mohou z Česka odcestovat do jakékoli země. Pokud ale pojedou do té, kterou vláda označila za rizikovou, nebude jim do ukončení nouzového stavu umožněn návrat do ČR.

Výjimku mají  osoby prokazatelně pravidelně překračující vnitřní hranice, zejména přeshraniční pracovníci pracující ve vzdálenosti do 50 km od státní hranice a to jak z ČR, tak Německa a Rakouska. Seznam výjimek lze nalézt na webu ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám