Hlavní obsah

Potvrzeno: Covidové zavírání škol je k ničemu

Tokio

Zavírání škol není cesta, jak dosáhnout zpomalení šíření koronaviru. K tomuto závěru došli vědci ze tří univerzit v USA a Japonsku. Jejich práci publikoval odborný měsíčník Nature Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Prázdné lavice v japonské škole

Článek

Vědci svůj výzkum zaměřili na období mezi březnem a červnem 2020 v 847 japonských obcích napříč 25 prefekturami. Některé z nich sáhly k dočasnému zavření základních, středních i vysokých škol.

„Tento krok přinesl téměř nulový výsledek. Neobjevili jsme žádný důkaz o tom, že by zavření škol v Japonsku zpomalilo šíření koronaviru,” uvádí studie, na které se podíleli vědci z univerzit Harvardovy, Šizuocké a Gakušuin univerzity v Tošimě.

„Výsledky naznačují, že zavírání škol by se mělo přehodnotit, a to i vzhledem k negativnímu vlivu na děti a jejich rodiče,” dodává studie.

Testy na školách na začátku listopadu odhalily 700 případů covidu

Koronavirus

Japonsko se rozhodlo zavírat školy počínaje loňským březnem, kdy se ve světě zrychlilo šíření koronaviru.

Po celý měsíc byly zavřeny všechny školy, některé pak znovu otevřely. Žáci a studenti se učili on-line, což podle vědců jejich rozvoj negativně ovlivnilo, především pak u dětí ve školkách a základních školách.

„Zavírání škol snižuje u dětí možnost výuky a negativně ovlivňuje fyzický i mentální rozvoj,” vysvětloval Kentaro Fukumoto z Gakušuin univerzity.

Koronavirem nakažená učitelka z bílinské školy zemřela

Koronavirus

Značný vliv na zabránění šíření koronaviru má naopak podle dřívějších studií dodržování rozestupů na veřejně dostupných místech, a to až o 50 procent.

V Česku se zavíraly školy třikrát

V Česku se základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy poprvé kvůli koronaviru uzavřely 11. března 2020 po jednání Bezpečnostní rady státu.

Od 20. dubna se opatření začala rozvolňovat nejprve pro vysoké školy, žáky 9. ročníků základních škol a maturanty a poté i pro zbytek žáků s tím, že účast na prezenční výuce byla dobrovolná.

Střední, vyšší odborné a vysoké školy se však loni znovu zavřely 5. října, kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených se děti vrátily do škol 18. listopadu, a to pouze žáci 1. a 2. ročníků a speciálních škol. Na konci listopadu se pak do škol vrátili všichni žáci.

MŠMT chce do budoucna umožnit kombinaci výuky ve škole a doma

Věda a školy

V úvodu letošního roku se opět zavřely všechny školy, výjimku měly jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a zařízení pro děti členů záchranného integrovaného systému. Všechny školy se pak opětovně otevřely až 24. května.

Předpokládaný šéf nadcházející vlády koalic SPOLU a PirSTAN Petr Fiala uvedl, že se v žádném případě školy uzavírat nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám