Hlavní obsah

Koronavirem nakažená učitelka z bílinské školy zemřela

Bílina

Učitelka, která se jako jedna ze dvou pedagogů ZŠ Za Chlumem v Bílině na Teplicku nakazila covidem, v nemocnici zemřela. Právu to v pondělí potvrdila starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Je to bohužel pravda,“ řekla starostka s tím, že blíže se k tragické události nebude vyjadřovat. „Je to soukromá věc rodiny,“ dodala.

Na webu pak škola v pondělí potvrdila, že zesnulou je jedna z učitelek. „S velkou lítostí a bolestí Vám oznamujeme, že dnes v noci zesnula jedna z našich zaměstnankyň a blízkých kolegyň. S ohledem na rodinu a blízké v současné chvíli nebudeme více sdělovat, vzpomínku zveřejníme během tohoto týdne,” stojí v prohlášení školy.

Ohnisko propuklo koncem října

Hygienici odhalili ohnisko nákazy ve škole na sklonku října, kdy nejprve uzavřeli první stupeň a poté i druhý. Do karantény poslaly stovky lidí, vedle žáků a kantorů také jejich rodinné příslušníky. „Dva zaměstnanci školy jsou hospitalizováni v nemocnici. Jeden neočkovaný je na jednotce intenzivní péče, druhý očkovaný je na standardním lůžku,“ řekla Právu minulý týden hlavní epidemioložka teplické hygienické stanice Eva Poláčková.

Testy žáků skončí. Plaga protestuje

Koronavirus

Vedení Bíliny se proto kvůli ohnisku nákazy ve škole Za Chlumem dohodlo se zbývajícími dvěma základními školami ve městě na preventivním testování přesto, že okres Teplice nepatří mezi ty, kde ministerstvo zdravotnictví testování nařídilo.

Testování v bílinských školách zajistil v pondělí zdravotní tým soukromé firmy certifikovanými testy ze slin. Testována byla naprostá většina žáků a pedagogů, podle starostky nedošlo k jedinému pozitivnímu záchytu.

Plošné testy žáků i rodičů

Z uzavřené školy v sídlišti Za chlumem se hygienikům podařilo minulý týden otestovalo zhruba 85 procent žáků, devět jich bylo pozitivních. Epidemioložka Poláčková považuje výsledek za úspěch. „Některým jejich rodičům se potřeba nedalo dovolat, další rodiče nemluví česky. Část dostala žádanku na test, na odběrové místo se nedostavila. Další skupina naopak žádanku nedostala a otestovat se přišla,“ řekla v pondělí Právu hygienička.

Pro třídy, kde testy nákazu neprokázaly, by podle ní mohla karanténa skončit dřív a děti z nich by se do školy mohly vrátit v průběhu tohoto týdne. Pro ostatní bude trvat do 12. listopadu s tím, že půjdou do školy 15. listopadu

Hygienici našli mimořádné ohnisko covidu na škole v Bílině

Domácí

Uzavřená je v Bílině také mateřská škola Čapkova, kam dochází sourozenci dětí ze základní školy Za chlumem. „Potvrzen je jeden případ u pedagoga a druhý je klinicky potvrzený a je potřeba ho ještě laboratorně verifikovat," podotkla hygienička.

Výsledky testování zhruba 600 lidí v karanténě v souvislosti s bílinským ohniskem budou podle Poláčkové znát hygienici v následujících dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám