Hlavní obsah

Pomyslná první linie nemine ani popeláře

Právo, Vladislav Prouza

Pomyslná první koronavirová linie nemine spolu se zdravotníky, záchranáři nebo prodavači ani popeláře. Muži na stupačkách popelářských vozů přicházejí denně do styku s nebezpečným materiálem.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Popeláři patří mezi jednu z nejohroženějších skupin společnosti.

Článek

Odpadky patří samy o sobě mezi hygienicky rizikovou komoditu.

Dnes v době pandemie se riziko nákazy pro popeláře, kteří přicházejí s komunálním odpadem každodenně do styku, neúměrně zvyšuje.

„Popeláři se většinou řeší na posledním místě,“ Jiří Ticháček

Kontaminace z použitých ochranných pomůcek hrozí z každé popelnice a kontejneru. Pokles stavu popelářů odeslaných do karantény nebo rovnou na infekční oddělení nemocnice může znamenat zavalení sídlišť odpadem.

„Popeláři se většinou řeší až na posledním místě, přitom jde zvlášť v této době o stejně důležitou službu, jakou zajišťují třeba zdravotníci. Kdyby na chvíli přestala fungovat, což se kvůli nákaze, byť jednoho pracovníka může kdykoliv stát, tak nevím, co by se dělo,“ poznamenal na adresu zdravotní policie v montérkách šéf trutnovské pobočky společnosti Marius Pedersen Jiří Ticháček.

„Každý den se modlím, abychom nemuseli do karantény. Snažíme se, aby naši lidé spolu přicházeli co nejméně do styku, což nelze vždy stoprocentně zajistit,“ dodal Ticháček.

Roušek i běžně používaných respirátorů mají popeláři alespoň na Trutnovsku relativně dost. „Kdybychom respirátory používali jednorázově, tak jsme brzy na nule. Rouškami nám vypomáhají lidé, kteří je leckdy hygienicky zabalené nechávají u svozových míst,“ podotkl Ticháček.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Ochránit popeláře před nebezpečím nákazy mohou i producenti odpadu. „Moje zkušenost je taková, že lidé jsou většinou disciplinovaní a nakládají s použitými ochrannými pomůckami podle doporučení ministerstva životního prostředí. Dávají je do uzavřených plastových pytlů,“ přiblížil provozní náměstek společnosti Marius Pedersen pro střední, východní a jižní Čechy Tomáš Nehasil. Vnitřek minimálně 0,2 milimetry tlustých pytlů s ochrannými pomůckami je třeba desinfikovat.

Informace, zda se objem odpadků kvůli nouzovému stavu, kdy řada lidí neopouští domovy, zvýšil, popelářská společnost doposud nemá celoplošně vyhodnocené.

„Objem odpadů na Trutnovsku i kvůli uzavřeným sběrným dvorům vzrostl a tím i vyšší nároky na jeho včasný odvoz,“ doplnil informace přímo z terénu Ticháček, podle něhož začali nebezpečí nákazy intenzivně vnímat i samotní popeláři. Zafungoval pud sebezáchovy.

„Způsob, jak využívají ochranné pomůcky, pravidelně kontrolujeme. Jako většina národa pochopili, že jde o skutečné nebezpečí,“ poznamenal Ticháček. „Popeláři jsou nákaze blíž, než si mnozí lidé myslí. Obsluhujeme i nemocnice, což by v případě, pokud by nebylo možné odtamtud svážet odpad, mělo přímý vliv na jejich činnost. Uvědomují si to plně lidé v Itálii, kde už něco podobného zažili. O sídlištích, kde by došlo k přemnožení krys a potkanů, ani nemluvě,“ doplnil obchodní ředitel královéhradeckého ústředí popelářské firmy Pavel Bruska.

Prymula vysvětluje výrok WHO o nesmyslnosti roušek: Chtějí zabránit jejich nedostatku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám