Hlavní obsah

Pokud Američané koronavirus nezastaví, bude to pro svět pohroma, tvrdí čínský expert

Poradce čínské vlády stran zvládání epidemie nového koronaviru Čung Nan-šan varuje, že pokud nemoc nedostanou pod kontrolu všechny velké země, bude se epidemie přelévat z jednoho koutu světa do druhého stále dokola. Informoval o tom britský list The Daily Mail.

Foto: ČTK/AP

Dr. Čung Nan-šan na konferenci 27. února 2020

Článek

Spojené státy jsou nyní koronavirem nejpromořenější zemí světa. A je to tedy teď zejména na nich. Rychle rostoucí počet nakažených podle Nan-šana představuje enormní zátěž pro tamní zdravotnictví a je třeba zajistit, aby se počet denně nově nakažených nedostal k 10 tisícům, jinak svět spadne do začarovaného kruhu.

„Zejména v jisté velké zemi, pokud se tam nezastaví šíření, bude to pohroma pro celý svět,” řekl čínský expert s nevyřčenou narážkou na Spojené státy. Aby se svět vypořádal se současnou pandemií nového koronaviru je podle něj třeba, aby ji zvládly všechny velké země.

V Praze se vyléčila 96letá pacientka s koronavirem

Koronavirus

Čína se obává zavlečení ze zahraničí

Pandemie nového koronaviru má sice původ v Číně, ta už ale oznámila, že situaci dostala pod kontrolu a čísla jí dávají za pravdu. Alespoň ta oficiální. Peking proto za největší nynější riziko považuje zavlečení choroby ze zahraničí.

Podle oficiálních čísel bylo v Číně potvrzeno 81 620 případů nákazy koronavirem a 3322 lidí zemřelo. V USA, kde byl v posledních dnech zaznamenán rapidní nárůst, je aktuálně 245 442 potvrzených případů nákazy, z čehož 6 098 lidí zemřelo a 10 411 lidí se uzdravilo.

Česká republika má z celkem 4091 případů 72 vyléčených a 53 mrtvých. Denní podíl pozitivních záchytů na celkovém počtu testovaných lidí klesá, ve čtvrtek to bylo 4,28 %. To je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška pozitivní. „Kdyby se epidemie vymykala z ruky, tak by to procento naopak rostlo,” uvedl pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám