Hlavní obsah

Podepsáno. Česká firma dodá zdravotníkům stovky tisíc kladiv na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Respirátory české společnosti Respilon nejvyšší třídy jsou schopné koronaviry nejen zachytit, ale také zničit. Firma ministerstvu dodá sto tisíc kusů každý týden.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ředitelka společnosti Respilon Jana Zimová s novou ústenkou na obličeji na obrázku vedle ní je respirátor, který bude především pro profesionální složky.

Článek

Podle smlouvy, kterou ve středu podepsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), dodá firma prvních 30 tisíc kusů roušek z nanovláken zdarma.

„Oproti klasickým ústenkám z netkané textilie zachytí 99,9 procenta virů i bakterií a ochrání jak svého uživatele, tak osoby v jeho okolí,” píše ministerstvo v tiskové zprávě. Roušky podle resortu okamžitě poputují do nemocnic.

Dodávky brněnské firmy, která vyrábí v Turecku, nejprve zpozdila byrokracie na rakouských hranicích (více zde).

Hlavní částí kontraktu je ale dodávka speciálních respirátorů, kterých Respilon dodá státu podle smlouvy sto tisíc kusů každý týden.

Respirátory dokážou koronaviry nejen zachytit, ale také zničit. Více zde „Tyto velice účinně respirátory budou primárně určeny pro lékaře v terénu a v nemocnicích,“ upřesnil náměstek ministra Filip Vrubel.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Roušky přes internet s rizikem. Nenechte se nachytat

Koronavirus

„Cena ústenky bude na českém trhu 200 korun a cena respirátoru 315 korun,“ řekla dříve ředitelka Respilonu Jana Zimová. Především respirátory byly podle ní vyvinuty tak, aby je mohly používat především záchranné složky.

„Mají před ústy větší prostor, dá se s nimi lépe komunikovat, nezamlžují nositelům brýle a podobně,“ vysvětlila.

Reklama

Výběr článků

Načítám