Hlavní obsah

Počet obětí koronaviru v Británii prudce stoupl

– Londýn

Počet obětí koronaviru v Británii za jediný den stoupl o skoro 28 procent na 1808 mrtvých, když zemřelo dalších 393 lidí, uvedla televize Sky News s odvoláním na Národní zdravotní systém NHS. Je to největší denní nárůst. O den dříve bylo 180.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně vznikla nová provizorní nemocnice pro 4000 pacientů s Covidem-19Video: AP

 
Článek

Nejvíce obětí je z Anglie, a to 1651, přičemž jich přibylo 367. Ve Skotsku mají 60 mrtvých, ve Walesu 69 a v Severním Irsku 28.

Potvrzených případů nákazy přibylo 3009, což představuje čtrnáctiprocentní nárůst na 25 150.

Z údajů britského statistického úřadu ONS ale vyplývá, že celková bilance obětí nákazy koronavirem je v Británii zřejmě až o čtvrtinu vyšší, než uvádějí dosavadní údaje ministerstva zdravotnictví. Ta totiž započítávají pouze osoby, které s nemocí Covid-19 zemřely v nemocnici.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Santitka v Londýně u polní nemocnice v centru Excel

V úterý poprvé zveřejnil informace z úmrtních listů u lidí, kteří zemřeli doma či v domovech pro seniory, a ty uvádějí COVID-19 jako příčinu smrti u desítek lidí, kteří zatím ve statistikách nefigurovali. Podle úřadu byl nejspíš koronavirus v Anglii a Walesu ke 20. březnu příčinou úmrtí u 210 lidí. Zdravotnické statistiky zohledňující úmrtí v nemocnicích ke stejnému datu uváděly 170 zesnulých pacientů s koronavirem.

Vážné situace si je vědom i premiér Boris Johnson, který je sám v karanténě kvůli nákaze SARS-CoV-2: Vládě řekl: „Situace se zhorší, než se zlepší, ale bude lepší.“

Dodal, že rostoucí počet obětí z posledních dnů ukazuje, jak je důležité udržovat odstup od ostatních.

Reklama

Výběr článků

Načítám