Hlavní obsah

Po nákaze koronavirem jsou lidé imunní půl roku až rok, tvrdí studie

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protilátky v těle člověka, který se zotavil z koronaviru, mohou vydržet šest až 12 měsíců. Na základě získaných dat to uvedli vědci britského projektu React-2. Čas se ale zkracuje v závislosti na věku a zdravotním stavu jednotlivce, uvedl britský deník Daily Mail.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Na základě studie se domníváme, že u reinfekce koronavirem je situace podobná jako v případě sezonních chorob, na které si tělo vytvoří protilátky na šest až dvanáct měsíců,“ uvedla viroložka a členka výzkumného týmu Wendy Barclayová.

Vědci se dosud domnívali, že tělo je po nákaze a zotavení vůči covidu-19 imunní zhruba tři měsíce. Ačkoli studie React-2 tuto dobu prodloužila, její výsledky expertům nepřinesly pouze pozitivní zprávy.

Hůř než Česko si za minulý týden v boji s koronavirem vedla jen Andorra

Koronavirus

Především u seniorů totiž platí, že paměťové protilátky, které imunitní systém v boji s koronavirem produkuje, slábnou u této skupiny lidí výrazně rychleji než u jinak zdravých jedinců. Další skupinou ohrožených jsou pak lidé s dlouhodobě oslabenou imunitou.

Průzkumu se v září zúčastnilo kolem 160 tisíc Britů a pouze 4,4 procenta z nich mělo v těle protilátky vůči koronaviru. V červnu mělo v první fázi výzkumu protilátky v těle 6 procent lidí. Vědci však v případě projektu React-2 nezkoumali například T-lymfocyty, které proti covidu-19 pomáhají bojovat.

Itálii děsí opakování jarní tragédie

Koronavirus

„Studie podpořila dosavadní domnění vědců, že u seniorů protilátky v průběhu času nereagují tak dobře jako u ostatních lidí,“ řekl virolog z Nottinghamské univerzity Jonathan Ball. „Méně jasný je ale vztah mezi úbytkem imunity a náchylností k reinfekci a tím i výslednou závažností dalšího průběhu koronaviru,“ dodal.

Protilátky jsou podle Balla proti koronaviru užitečné, ale klíčová by podle něj mohla být buněčná imunita, kterou zprostředkovávají již výše zmíněné T-lymfocyty, což je druh bílých krvinek, které jsou připraveny ke zničení jakékoli tkáně, kterou se tělo nakazí.

V domovech seniorů začne plošné testování na koronavirus

Koronavirus

„Když se člověk nakazí, protilátky v jeho těle se zvýší. Když se uzdraví, protilátky přirozeně klesnou. Co ale nevíme, je fakt, jak rychle se protilátky zvýší poté, co se člověk nakazí opětovně covidem-19,“ vysvětlil Alexander Edwards z Readingské univerzity.

Pokud by protilátky v těle dokázaly rychle reagovat, nemusí se nemoc covid-19 u člověka projevit vůbec nebo se projeví jen s mírnými příznaky. Zejména u seniorů či lidí se sníženou imunitou by podobné zjištění mohlo hrát klíčovou roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám