Hlavní obsah

Pili čisticí prostředky či kravskou moč. Dezinformace okolo covidu zabíjely stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli dezinformacím okolo koronaviru za první tři měsíce letošního toku zemřelo po celém světě nejméně 800 lidí. Vyplývá to z výzkumu uveřejněného v odborném časopise American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Odebírání vzorků na koronavirus

Článek

Příčinou smrti bylo ve velkém množství případů požití metanolu nebo čisticích prostředků, ve které oběti vložily naději, že je před infekcí ochrání.

Nemocnice zároveň kvůli dezinformacím kolujícím na sociálních sítích přijaly okolo 5800 lidí, kteří se pokoušeli koronavirus vyléčit nebo mu předejít nebezpečným způsobem. Mezi vědecky nepodloženými kúrami se objevila konzumace velkého množství česneku či vitamínových doplňků stravy; v některých případech ale lidé pili i kravskou moč.

Nepijte dezinfekci, je jedovatá, varují Američany lékaři. Čtyři už na požití zemřeli

Koktejl

Velkou roli v šíření falešných informací o koronaviru hrají právě sociální sítě, a to do té míry, že Světová zdravotnická organizace (WHO) před podobnými mýty vydala varování. Autoři výzkumu v závěru píšou, že odpovědnost za zastavení vlny dezinformací leží na vládách, provozovatelích sociálních sítí a mezinárodních organizacích. V některých případech však pro podobný dohled nad obsahem šířícím se po internetu neexistuje potřebná legislativa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám