Hlavní obsah

Pfizer vydělá na vakcíně miliardy, má ji sedmkrát dražší než AstraZeneca

Novinky, mso, mcm

Na vakcíně proti covidu-19 mohou společnosti Pfizer a BioNTech vydělat až 13 miliard dolarů (přes 290 miliard korun). Cena vakcíny, kterou tyto dvě firmy společně vyvíjejí, bude téměř sedmkrát vyšší než v případě přípravku vyvíjeného společností AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, uvedl Daily Mail.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Muž v roušce míjí sídlo firmy Pfizer v New Yorku

Článek

Člověku, který vakcinaci podstoupí, bude v obou případech třeba vpíchnout dvě dávky. Jedna dávka od Pfizeru vyjde na 15 dolarů (asi 336 korun). AstraZeneca ji Evropské unii nabízí za 2,23 dolarů (50 korun). EU přitom ve středu oznámila, že zajistila 300 milionů dávek vakcíny od Pfizeru.

Evropská unie pro členské státy zajistila 300 milionů dávek nadějné vakcíny BioNTech-Pfizer

Ekonomika

Rozdíl mezi oběma cenami tvoří zejména fakt, že zatímco se AstraZeneca a Oxfordská univerzita dohodly, že z vývoje vakcíny, který byl významně dotován z veřejných prostředků, nebudou mít žádný profit, Pfizer s BioNTechem zvolily jinou cestu.

Pfizer vyvíjel za své peníze

Pfizer odmítl peníze od vlády USA, které by jej omezovaly při stanovení ceny vakcín, a vložil do výzkumu vlastní dvě miliardy dolarů (44,8 miliardy korun). BioNTech sice využil evropské veřejné peníze (375 milionů eur od německé vlády a půjčku 100 milionů eur od investiční banky Unie), to je však jen zlomek investic Pfizeru.

Blatný: Česko chce dva miliony dávek vakcíny od společnosti Pfizer

Domácí

Jen USA si u Pfizeru objednaly 200 milionů dávek. Mimo to si zajistily možnost nakoupit dalších 500 milionů dávek. Evropská unie se v úterý dohodla, že od Pfizeru nakoupí 300 milionů dávek a Británie aspoň 40 milionů.

Pfizer tento týden přišel s analýzou, podle které je vakcína, kterou americká společnost v kooperaci s německým BioNTechem vyvíjí, účinná z 90 procent. To je vyšší číslo, než předpokládali experti. Studie oxfordské vakcíny by podle Daily Mailu měla být k dispozici v průběhu příštího týdne.

Dodávky obou vakcín by mohly začít ještě letos.

Zájmu, který vakcína Pfizeru ve světě vyvolala, využil výkonný šéf společnosti Albert Bourla, který už v pondělí prodal 62 procent svých akcií ve firmě. Informoval o tom server Business Insider s odkazem na data Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám