Hlavní obsah

Pfizer: Příští rok vyrobíme 1,3 miliardy vakcín

Právo, Stáňa Seďová

Deník Právo získal exkluzivní vyjádření výrobce zatím jediné vakcíny proti covidu-19, kterou se už od úterý očkují občané ve Velké Británii. Na skladě ji má již Izrael, schválená je rovněž v Kanadě, Bahrajnu, Saúdské Arábii a získala doporučení ke schválení nouzového použití ve Spojených státech amerických.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Nabírání vakcíny od Pfizeru/BioNTech

Článek

Vakcína vyvinutá americkou farmaceutickou společností Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech bude rovněž tou první, která podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dorazí do České republiky.

Resort objednal dávky této vakcíny pro dva miliony lidí. Každý očkovaný dostane dvě dávky, takže v příštích měsících dorazí do Česka celkově čtyři miliony dávek od Pfizeru. Prvních půl milionu obyvatel ČR má být podle Blatného očkováno vakcínou Pfizer už v prvním čtvrtletí 2021.

Poptávku uspokojíme

Americký výrobce je na poptávku z celého světa připraven a dle svého vyjádření ji dokáže uspokojit. „Díky našim prokázaným možnostem a schopnostem věříme, že dokážeme rychle vyvinout, vyrobit a distribuovat velká množství vysoce kvalitní covid-19 vakcíny, a to díky využití mnoha našich výrobních a jiných míst v USA a Evropě,“ reagovalo na dotaz Práva ústředí společnosti a prozradilo i svůj odhad poptávky.

Očkování začne do 24 hodin, uvedl Trump. Úřady schválily mimořádné použití vakcíny Pfizeru

Zahraniční

„Na základě současných projekcí očekáváme, že celosvětově vyrobíme až 50 milionů dávek vakcíny v roce 2020 a až 1,3 miliardy dávek v roce 2021.“

„Dodávat můžeme pouze do těch zemí, kde již byla udělena registrace a potřebná schválení.“

Pfizeru se podařilo vyhrát pomyslný závod ve vývoji vakcíny proti covidu-19 a předstihnout, minimálně v těch prvních očkovacích kolech, vakcíny od favorizovaných společností AstraZeneca nebo Moderna.

„Pfizer pracoval nepřetržitě a bez odpočinku, tak abychom mohli v rekordním čase vyvinout a vyrobit bezpečnou a účinnou vakcínu pro boj s covidem-19. Chápeme, že čas je klíčový parametr. Takže abychom mohli na trh přinést řešení, které pomůže zvládnout tuto pandemii, pracujeme tak rychle, jak je to jen možné,“ komentovala tempo vývoje společnost.

Miliardy dolarů z vlastních zdrojů

„Již jsme investovali miliardy dolarů, přičemž šlo o investici rizikovou. Jsme nadále připraveni nést další náklady. Díky tomu, že jsme se rozhodli hradit náklady z vlastních zdrojů, můžeme pokračovat tak rychle, jak jen je to možné,“ stojí ve vyjádření ústředí Pfizeru, které zprostředkovala její pobočka na českém trhu.

Právě rekordně krátká doba, za kterou byli schopni vědci vyvinout účinnou vakcínu, je při očkování proti covidu-19 často terčem kritiky i mnoha konspiračních teorií o jejím účinku. Farmaceutická společnost se pokusila i laicky vysvětlit, jak jejich očkování funguje.

První dávky vakcíny proti koronaviru dorazí do Česka v lednu

Domácí

„Jakmile se mRNA (zkratka pochází z angličtiny, ve které se tato molekula označuje jako messenger RNA, tedy poslíček – jednovláknové nukleové kyseliny, pozn. red.) vakcína dostane do lidské buňky, následují buňky instrukce, aby začaly produkovat proteiny nebo antigeny, které pak mohou být vystavené na povrchu buňky a rozpoznány imunitním systémem očkované osoby, čímž si následně vytvoří imunitní odpověď na vakcínový antigen,“ napsal americký výrobce a poskytl redakci Práva i výsledky sledování vedlejších účinků.

Varuje před nákupy online

„K dnešnímu dni nezaznamenal Výbor pro monitoring dat (Data Monitoring Committee, pozn. red.) v souvislosti s touto vakcínou žádné závažné nežádoucí účinky. Jediný nežádoucí účinek, který se vyskytl ve dvou nebo více procentech po podání první nebo druhé dávky, byla únava ve 3,8 % a bolest hlavy ve 2 %. V souladu s již dříve oznámenými výsledky mívají starší osoby méně nežádoucích účinků, které jsou také méně závažné.“

Společnost se už nyní musí bránit nejen různým konspiračním teoriím, ale počítá na druhou stranu i s pokusy zneužít důvěřivosti lidí, kteří budou vakcínu chtít, ale nebudou v prvních kolech jednotlivých zemí pro očkování vybráni.

Britové varují: Druhá dávka vakcíny jen těm bez alergické reakce

Koronavirus

„Moniturujeme velmi pečlivě jakákoli rizika a máme nastavené procesy k identifikaci hrozby pro legální distribuční kanály. Pacienti by se nikdy neměli pokoušet získat vakcínu online, protože žádná legální vakcína není prodávána online. Pacienti by se vždy měli nechat naočkovat poskytovatelem zdravotní péče oprávněným očkovat,“ varuje Pfizer ve svém vyjádření.

Očkovat by se v Česku mělo začít do šesti až osmi týdnů od schválení použití vakcíny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, ke které by mělo dojít 29. prosince.

Česká republika má vakcíny předběžně objednané od několika dodavatelů. Zatím jsou rezervovány dávky pro 6,9 milionu lidí.

První budou podle strategie očkováni lidé nad 65 let a mladší nemocní s vážnými chorobami, zdravotníci z vybraných oddělení, kteří jsou více ohrožení, poté ostatní zdravotníci, zaměstnanci v sociálních službách a kritické státní infrastruktuře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám