Hlavní obsah

První dávky vakcíny proti koronaviru dorazí do Česka v lednu

Novinky, Jan Menšík

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že první dávky vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí do Česka v průběhu ledna. Během prvního čtvrtletí příštího roku by pak měla mít Česká republika zásoby očkovací látky pro 1,1 milionu lidí. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl nový koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta.

První dávky vakcíny proti koronaviru dorazí do Česka v lednuVideo: ČTK

 
Článek

„Dá se očekávat, že první vakcíny by do České republiky mohly dorazit v průběhu ledna,” sdělil Blahuta. Z jeho slov vyplývá, že by se mělo jednat o vakcínu od společností Pfizer a BioNTech. Vzhledem k náročným skladovacím podmínkám, kdy látka vyžaduje teplotu –80 stupňů Celsia, bude omezené množství jak vakcíny, tak očkovacích míst.

V Británii nedoporučují vakcínu od Pfizeru těžkým alergikům, hrozí jim anafylaktický šok

Evropa

V prvním čtvrtletí příštího roku se očekávají prozatím dodávky vakcín pro 1,1 milionu lidí od tří společností. Od zmiňované společnosti Pfizer dorazí do Česka 500 tisíc dávek, od společnosti Moderna 120 tisíc a od britské AstraZenecy 50 tisíc dávek.

Vláda chce jít příkladem. Kteří ministři se nechají očkovat?

Domácí

Celkem má Česká republika podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) objednány vakcíny pro 7 milionů lidí, v případě potřeby však tento počet může navýšit až na 16 milionů.

Reklama

Související články

Testovat zdarma se lidé mohou i vícekrát

Dobrovolné a bezplatné testování populace antigenními testy začne 18. prosince a skončí 15. ledna. Každý by se mohl nechat otestovat opakovaně, ale maximálně...

Výběr článků

Načítám