Hlavní obsah

Očkování začne do 24 hodin, uvedl Trump. Úřady schválily mimořádné použití vakcíny Pfizeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil mimořádné použití vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Na svém webu o tom s odkazem na tři nejmenované zdroje napsal nejprve list The New York Times (NYT), úřad FDA jeho zprávu vzápětí potvrdil. Použití vakcíny schválilo také Mexiko.

Foto: Erin Scott, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Povolení představuje historický milník v boji s pandemií, která si ve Spojených státech vyžádala více než 294 000 životů. Před USA tutéž vakcínu, u níž se prokázala 95procentní účinnost, schválila Británie, Bahrajn, Kanada, Saúdská Arábie a Mexiko. Očekává se, že její použití brzy schválí i Evropská unie.

FDA sdělila, že vakcína se smí aplikovat lidem starším 16 let. Odhaduje se, že mezi prvními příjemci budou zdravotníci a starší lidé, kteří žijí v pečovatelských domech.

Prvních 2,9 milionu vakcín se v USA začne distribuovat příští týden, napsal list. Prezident Donald Trump ale uvedl, že první očkování začne do 24 hodin. „Vakcínu už jsme začali rozvážet do všech států,” ujistil ve videu umístěném na Twitteru. Vláda dříve sdělila, že je připravena vakcínu rozvážet ihned poté, co FDA vydá povolení.

„Pandemie asi začala v Číně, ale my ji přímo tady v USA ukončíme," pokračoval šéf Bílého domu a pochválil USA za to, že dokázaly „medicínský zázrak”, když vyvinuly bezpečnou a účinnou vakcínu za méně než devět měsíců. Úspěch prezentoval jako zásluhu své vlády.

Podle dřívějších informací listu Washington Post personální šéf Bílého domu Mark Meadows hrozil šéfovi FDA Stephenu Hahnovi, že pokud jeho úřad neschválí očkovací látku Pfizeru do konce pátečního dne, má se Hahn chystat na rezignaci. „Vypusťte ty zatracené vakcíny ven hned teď, doktore Hahne. Přestaňte hrát hry a začněte zachraňovat životy,” napsal v pátek na Twitteru Trump.

V prvním čtvrtletí má být očkováno 1,1 milionu lidí

Domácí

O povolení k nouzovému použití požádala FDA pro svou vakcínu už i americká firma Moderna. Panel odborných poradců bude o této očkovací látce debatovat příští čtvrtek.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se ve Spojených státech nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala již u více než 15,8 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo více než 294 000 infikovaných.

Povolení i v Mexiku 

Také Mexiko schválilo použití vakcíny od Pfizeru a BioNTech, uvedl to podle AFP v pátek tamního času náměstek mexického ministra zdravotnictví Hugo Lopez-Gatell.

Mexiko za uplynulých 24 hodin zaznamenalo 12 253 nově nakažených a 693 obětí covidu-19. Od začátku pandemie se nemocí v zemi se zhruba 126 miliony obyvatel nakazilo už 1 229 379 lidí a 113 019 s ní zemřelo. Mexiko je tak 12. nejhůře zasaženou zemí na světě.

Použití vakcíny vyvinuté společnostmi Pfizer a BioNTech už dříve schválila Británie, Bahrajn a Kanada.

Koronavirus se od počátku pandemie celosvětově prokázal u více než 70 milionů lidí. Přes 1,59 milionu z nich s nemocí zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám