Hlavní obsah

Pětina Američanů nemá vycházet, zákazy platí v Kalifornii, New Yorku a Chicagu

– New York/Sacramento

Na každého pátého Američana se vztahují nařízení amerických států, které vyhlásily omezení pohybu a nakázaly uzavřít bary a restaurace nebo stadiony. Ke státům New York a Illinois se přidaly Connecticut, Kalifornie i New Jersey, uvedla v sobotu stanice BBC. V USA je skoro 20 000 nakažených a 230 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé New Jersey čekají v dlouhých kolonách na drive thru test na koronavirus Video: AP

 
Článek

V pátek vydaly nařízení zůstat doma pro desítky milionů svých obyvatel státy New York, Connecticut a Illinois. Většina podniků má zůstat uzavřena a lidé mají jít ven jen, když jdou nakoupit, do lékárny nebo jedou pro benzín.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo omezil veřejné shromažďování a rozhodl, že všichni zaměstnanci, kteří nejsou klíčoví pro běh státu, mají zůstat doma. V New Yorku je nejvíc potvrzených případů z USA, už přes 7000. Cuomo dodal, že tato nařízení budou vynucována.

V pátek americký prezident Donald Trump prohlásil stát New York za postižený katastrofou, takže může dostávat pomoc z federálního rozpočtu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podobná opatření vyhlásil i stát Illinois, kde se nachází Chicago.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Vyprázdněné náměstí Times Square v New Yorku. Tabule varují před nemocí Covid-19.

Zavřeny jsou od pátku v New Yorku stejně jako v Connecticutu, New Jersey a Pennsylvánii všechna holičství, kadeřnictví, nehtová a tetovací studia.

Omezení v Kalifornii

Kalifornský guvernér Gavin Newsom oznámil, že obyvatelé 40milionového státu by měli zůstávat doma. Chodit budou nadále moci jen na nákupy potravin, do lékáren, k lékaři či na úřady. Při procházkách budou muset dodržovat patřičný odstup.

Podle Newsoma dosud určitá omezení platila pro zhruba polovinu obyvatel Kalifornie, například v okresech u San Franciska. Aktuální nařízení omezení rozšiřuje na všechny obyvatele státu. Newsom odhadl, že se přes polovinu obyvatel do dvou měsíců nakazí novým koronavirem.

Nevada vydala zákaz na provozování služeb, které nejsou klíčové, už v úterý. Zavřena byla i kasina. Na Havaji se uzavřely kluby a bary, nesmí se setkávat více než deset lidí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám