Hlavní obsah

Pátrání po původu koronaviru je na mrtvém bodě. WHO chystá další vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Koronaviru na světě podlehlo už více než 4,7 milionu lidí. Vyšetřování Světové zdravotnické organizace (WHO) o původu viru je však na mrtvém bodě a nepomohlo ani vyslání speciálního týmu do Číny, kde se vir SARS-CoV-2 objevil poprvé. WHO nyní na stejné místo plánuje vyslat druhou výpravu, uvedl The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Předseda Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Tým má pátrat po nových důkazech v Číně „či kdekoli jinde”.

Na WHO dlouhodobě tlačí především Washington, platilo to už za doby exprezidenta Donalda Trumpa. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus nakonec tlaku zřejmě podlehl. Čína se k dalšímu vyšetřování ve své zemi staví skepticky a požaduje, aby se vyšetřovatelé zaměřili také na další země včetně Spojených států.

Čína odmítla další vyšetřování původu koronaviru

Svět

Číně se především vůbec nezamlouvá fakt, že by tým specialistů měl znovu vyšetřovat hypotézu, zda mohl vir uniknout z wuchanských laboratoří. O to se už v březnu letošního roku pokoušeli jejich kolegové. V konečném sumáři ale uvedli, že vir zřejmě z laboratoře nepochází, nicméně na základě dat poskytnutých čínskou stranou „nelze na tuto kritickou otázku odpovědět“.

Iniciativa, jak o druhé výpravě hovoří WHO a západní diplomaté, má za cíl učinit pokrok ve vyšetřování, než bude pozdě a krevní vzorky budou nepoužitelné. Protilátky získané z oběhu prvních obětí totiž slábnou a budou za chvíli nezjistitelné, uvedli sami vědci.

Původ koronaviru. Biden tlačí na americké tajné služby, aby zostřily vyšetřování

Zahraniční

Tým vyšetřovatelů se oficiálně bude prezentovat pod názvem Vědecká poradní skupina pro původ nových patogenů a tento panel by měl fungovat trvale, tedy i v případě výskytu dalších virů a nemocí, které by mohly způsobit světovou pandemii.

Trumfy drží Čína

Původní tým deseti zahraničních expertů, kteří vyšetřovali původ koronaviru v Číně, byl rozpuštěn. Nový dvacetičlenný tým bude vybrán do konce tohoto týdne.

Podle mluvčího WHO by vědci měli „prioritně získat data a přístup v zemi, kde se vyskytly první případy“. Čína se zatím ale nevyjádřila k tomu, zda experty do země vpustí. Ministerstvo zahraničí pouze v krátkosti uvedlo, že s předchozí výpravou Čína plně spolupracovala.

Vyšetřování WHO ve Wu-chanu nic moc nezjistilo, z tamní laboratoře virus není

Svět

„Čína bude nadále podporovat a zapojovat se do celosvětového vědecky podloženého vyšetřování o původu koronaviru a staví se rozhodně proti politickému manévrování v jakékoli formě,“ uvedl v úterý prezident Si Ťin-pching na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

Čína podle svého ministerstva zahraničí bude pečlivě dohlížet na výběr expertů, kteří by v novém týmu měli být. Několik členů dokonce Peking sám navrhl. WSJ připomíná, že čínské úřady podobně podmínily už první výpravu a musely také podepsat závěrečnou zprávu.

Reklama

Výběr článků

Načítám