Hlavní obsah

Původ koronaviru. Biden tlačí na americké tajné služby, aby zostřily vyšetřování

– Washington

Americký prezident Joe Biden požádal americké zpravodajské služby, aby „znásobily úsilí” ve snaze definitivně objasnit počátek šíření nemoci covid-19. Ve svém prohlášení zdůraznil, že bude pokračovat tlak na Čínu, aby plně spolupracovala při vyšetřování původu koronaviru. Objevily se opět náznaky, že virus mohl uniknout z laboratoře ve Wu-chanu, protože tři její zaměstnanci byli v listopadu hospitalizováni.

Foto: Leah Millis, Reuters

Joe Biden na tiskové konferenci

Článek

„Nyní jsem požádal zpravodajskou komunitu, aby znásobila své úsilí při shromažďování a analýze informací, které by nás mohly přiblížit definitivnímu závěru,” uvedl ve čtvrtek Biden. „K dnešnímu dni se zpravodajská komunita Spojených států 'sjednotila okolo dvou pravděpodobných scénářů', ale nedospěla v této věci k definitivnímu závěru,” citoval prezident ze svých informací. Informoval o tom deník The Guardian.

Únik z laboratoře? Virologové z Wu-chanu museli v listopadu 2019 do nemocnice

Svět

V prohlášení stojí, že většina amerických složek aktuálně nevidí dostatek informací pro jakýkoli verdikt. Některé orgány se přiklánějí ke scénáři kontaktu člověka s nakaženým zvířetem, případně k teorii o úniku koronaviru při „nehodě v laboratoři”. Aktuální stanoviska zpravodajců jsou podle Bidena taková, že „dva prvky” těchto složek se přiklánějí k variantě přenosu ze zvířete a „jeden se více přiklání” k teorii úniku z laboratoře. Většina složek ale údajně nepovažuje současné znalosti za dostatečné pro upřednostnění jedné či druhé verze. Biden tento měsíc dostal od tajných služeb shrnutí aktuálních poznatků a nyní chce do 90 dní další zprávu.

Spojené státy budou také podle prezidenta společně s partnery z celého světa naléhat na Čínu, aby se účastnila „transparentního mezinárodního vyšetřování založeného na důkazech” a zpřístupnila veškeré relevantní informace.

Právě v Číně byly virus SARS-CoV-2 a nemoc covid-19 poprvé zachyceny, a to na konci roku 2019. Počátky pandemie v Číně vyšetřovali experti Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří uvedli, že je pravděpodobně přírodního původu. Variantu, že by koronavirus unikl z čínské laboratoře, označili za vysoce nepravděpodobnou, WHO si nicméně stěžovala, že Peking neposkytl jejím odborníkům přístup ke kompletním datům.

Virus pochází z chovů na jihu Číny, myslí si expert WHO

Svět

Scénář s rozšířením nákazy z laboratoře během pandemie propagovali představitelé Republikánské strany včetně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Administrativa demokrata Bidena podle agentury AP dlouho tyto úvahy prezentovala jako okrajový názor. Nyní se zdá, že svůj přístup upravuje v důsledku domácích i mezinárodních faktorů.

O nejistotě v této věci v úterý v americkém Senátu vypovídali lídři Národního ústavu zdraví (NIH) včetně prominentního epidemiologa a Bidenova poradce Anthonyho Fauciho. Ten uvedl, že nelze říct, kdy by se otázku mohlo podařit vyjasnit, přičemž zapeklitost situace ilustroval na případu viru ebola. Jeho šíření mezi lidmi bylo poprvé zachyceno před desítkami let, přesto podle Fauciho stále není jasné, jaký byl prostřední článek v přenosu nákazy z netopýrů na člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám