Hlavní obsah

Paříži hrozí uzavření restaurací

– Paříž
Novinky, Alex Švamberk

Francouzské metropoli hrozí, že v ní budou od pondělí uzavřené hospody a bary. Ministr zdravotnictví Olivier Véran varoval, že k tomuto opatření sáhne, pokud se přes víkend situace s nákazou covid-19 ve francouzské metropoli nezlepší.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Vítězný oblouk v Paříži a lidé s rouškami.

Článek

„Musíme předjímat tuto možnost,“ řekl Véran na každotýdenní tiskové konferenci k vývoji pandemie v zemi. Dodal, že úřady budou bedlivě sledovat rozšíření nákazy koronavirem v Paříži v příštích 48 hodinách

Ministr upozornil, že jen málo oblastí v zemi se vyhnulo „rychlému šíření“ viru a že v několika městech je už vyhlášené zvýšené nebezpečí. Podle něj se v Lille, Lyonu, Grenoblu, Toulouse a St. Etienne nákaza šíří příliš rychle a znepokojivě.

Naopak v Marseille, které už bylo zařazené mezi místa s nejvyšší hrozbou nákazy a navzdory protestům tam jsou zavřená pohostinská zařízení, byť na kratší dobu, než se plánovalo, se situace mírně zlepšila stejně jako v Bordeaux a Nice.

Čekají snad, že budeme umírat v tichosti? V Marseille protestují proti zavření barů a restaurací

Evropa

Véran dodal, že nejvíce jsou nákazou postiženy dvě skupiny lidí: mladí a zdraví, kteří si neuvědomí, že jsou nakažení, protože nemají příznaky, a ohrožení lidé, kteří jsou vážně nemocní. Tři z deseti pacientů na JIP jsou mladší 65 let

Za posledních 24 hodin přibylo ve Francii za den 13 970 nových případů nákazy, o den dříve to bylo 12 845.

Reklama

Výběr článků

Načítám