Hlavní obsah

Papež František v odstupu strádá

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to působivý výjev: papež František (83) na osiřelém náměstí svatého Petra. Takřka sám, doprovázený pouze ceremoniářem, v lijáku. Minulý pátek se modlil na schodech baziliky za ukončení pandemie a dal požehnání Urbi et orbi (Městu a světu). František, stejně jako Jan Pavel II. před ním, zná a používá sílu symbolů.

Foto: Yara Nardi, ČTK/AP

Papež František na prázdném náměstí sv. Petra ve Vatikánu

Článek

Papež citoval Ježíše, který se na lodi ocitl s učedníky uprostřed bouře. „Proč se tak bojíte? Copak ještě nevěříte?“ zněla Ježíšova vyčítavá otázka.

Mariano Chuor, někdejší ředitel divadla a předseda mediální komise švýcarské biskupské konference, vysekl na portálu kath.ch Františkovi poklonu. „Dokonalé představení. Skvělý čas, při přechodu ze dne na večer. Papež kráčí sám přes opuštěné náměstí svatého Petra. Obrazy zachycují samotu člověka uprostřed římské architektury. Velkolepé,“ napsal.

Nakazil se také první kardinál

Ve Vatikánu se už nakazilo sedm lidí. V úterý vyšlo najevo, že zatím jako poslední onemocněl první kardinál – Angelo De Donatis (66), vikář římské diecéze.

List La Stampa oznámil, že papežská lékárna objednala 700 testů na Covid-19. Pontifik už testy podstoupil – k velké úlevě všech ve Vatikánu dopadly negativně.

Papež mimořádně požehnal Městu a světu

Koronavirus

Papež už změnil i každodenní život, říká autor Iacopo Scaramuzzi (44), jeden z nejlepších znalců Vatikánu: „Už nejí s ostatními v Casa Santa Marta a udržuje odstup. I když stále denně přijímá hosty, děje se tak v souladu s doporučenými pravidly týkajícími se vzdálenosti,“ podotýká.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Papež přednesl poselství na prázdném svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

„Papež se o sebe stará. Je si vědom, kolik mu je, a toho, že mu v dětství lékaři kvůli infekci odstranili jednu plíci. Není proto neopatrný a neohrožuje své zdraví nekontrolovanými kontakty,“ dodává Scaramuzzi.

Stále bez roušky

Papež však stále odmítá přesun do Apoštolského paláce, kde by byl lépe izolován od možné nákazy. Nenosí roušku – neučinil tak ani 9. března, kdy se při posledním veřejném přijímání setkal s francouzskými biskupy, přičemž jednomu z nich krátce nato vyšel test pozitivně. Papež se drží doporučení, říká Scaramuzzi, i když to někdy považuje za obtížné, protože mu chybějí lidé.

Koronavirem se nakazil kněz, který žije v sídle papeže

Koronavirus

„Řekl to sám: cítí se jako v kleci, protože už nemůže být v přímém kontaktu se svým milovaným božím lidem. Trpí skutečností, že je teď zapouzdřen a v kontaktu s věřícími zůstává pouze prostřednictvím streamování.“

Vatikán: nejvyšší míra infekce
Se sedmi případy koronaviru má Vatikán nejvyšší míru infekce na světě.
Pokud jde o počet obyvatel, počet případů je čtyřikrát vyšší než v okolní Itálii.
To poněkud zkresluje statistiky, protože Vatikán má oficiálně pouze tisíc obyvatel.
Každý den sem dojíždí za prací několik tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám