Hlavní obsah

Lidé bez příznaků mohou z karantény, i když jsou pozitivní

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo změnu algoritmů, podle nichž dochází k ukončení nařízené karantény u pacientů s přetrvávající pozitivitou zjištěnou při výtěru nosohltanu (PCR test). Ministerstvo se k tomuto kroku rozhodlo na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Podstatná je absence příznaků.

Foto: Novinky

Testování na přítomnost viru.

Článek

„Dostupná data a vlastní poznatky z ČR týkající se délky přežívání viru v nosohltanu pacientů ukázaly, že virus je životaschopný po dobu 8–10 dnů na sliznicích u většiny pacientů. Proto zejména pacienti s opakovaně prokazovanou PCR pozitivitou jsou sice laboratorně pozitivní, ale jedná se o záchyt mrtvého viru a pacient není infekční pro své okolí a nemusí být izolován po celou dobu, kdy je pozitivní,“ zdůvodnil změny epidemiolog Roman Chlíbek.

Hlavním kritériem rozhodování o infekčnosti pacienta tak bude časový faktor.

Nesmí mít příznaky

Lidé s déletrvající pozitivitou PCR testu budou poté, co u nich bude provedena kultivace viru a výsledek bude negativní, považováni za neinfekční. Nutná bude rovněž absence příznaků.

Koho zabíjí koronavirus nejvíc? Oxford zveřejnil dosud největší studii rizikových faktorů

Koronavirus

Pacienti s pozitivním testem, kteří mají nařízenou karanténu a nemají příznaky, mohou izolaci ukončit po 14 dnech bez dalšího testu.

Pacienti s příznaky onemocnění, nicméně bez klinicky závažného průběhu, kteří mají rovněž uloženou karanténu, mohou izolaci ukončit nejdříve po 14 dnech od pozitivního PCR testu za předpokladu, že jsou minimálně čtyři dny bez klinických příznaků. Ani u nich nebude další test nutný.

V ohnisku na Kutnohorsku přibyli nakažení, roušky opět povinné

Domácí

Změnil se rovněž algoritmus testování metodou PCR u epidemiologicky významných kontaktů s nemocným covidem-19, a to tak, že je nařízeno karanténní opatření a doporučeno provedení PCR testu v rozmezí 1. až 5. dne od kontaktu s nemocným v závislosti na provedeném epidemiologickém šetření.

Je-li test pozitivní, je nařízena izolace na 14 dnů a dále se postupuje dle výše uvedených algoritmů. V případě negativního testu se provede další PCR test za dva týdny od epidemiologicky významného kontaktu a v případě negativního výsledku lze nařízená karanténní opatření ukončit a pacient je považován za neinfekčního.

V ČR bylo doposud provedeno přes 584 tisíc testů, které odhalily 12 919 případů nákazy. Aktuálně se s chorobou covid-19 potýká 4439 osob. V souvislosti s nemocí zemřelo 352 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám