Hlavní obsah

Otevřete farmářské trhy, apelují na vládu prodejci

Právo, gin

Bankrot hrozí možná až 40 procentům malých soukromých farem. Jejich asociace spolu se zástupci farmářských tržišť žádají ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby vláda povolila otevření farmářských trhů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Archivní snímek

Článek

Argumentují tím, že se na nich také prodávají potraviny, ale jsou venku, kde je riziko přenosu nákazy menší než v kamenných samoobsluhách.

Načrtli také bezpečnostní plán, jak by trhy ve stavu nouze mohly fungovat. Mezi stánky by byly rozestupy, platební a výdejní pulty by byly vybaveny plexiskly.

Plán podle svých slov poslali ministrovi a hlavní hygieničce Jarmile Rážové datovou schránkou před týdnem. Na odpověď dosud čekají.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Součástí trhů by nebyl prodej občerstvení, nápojů ani možnost posezení,“ upřesnil předseda Asociace farmářských tržišť ČR Jiří Sedláček. Argumentuje, že Německo trhy neuzavřelo, protože na ně nahlíží jako na stejně důležité, jako jsou kamenné obchody.

Sedláček souhlasí i s určitou regulací, jako třeba v Praze na náplavce u Vltavy, kde by po­dle něj mohlo být místo 90 stánků jen dvacet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám