Hlavní obsah

Otevře vláda obchody už v pondělí? Rozhodne v neděli

České televizi to potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nynější hodnota rizikového skóre v protiepidemickém systému (PES) odpovídá třetímu stupni opatření, zatímco Česko se v pondělí na základě rozhodnutí vlády přesunulo z nejvyššího pátého stupně rizika teprve do čtvrtého. S poklesem stupně PES je spojeno i uvolňování opatření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Opatření by byla zmírněna, pokud současná úroveň rizikového skóre vytrvá po sedm dní. „Za normálních okolností by toto bylo předloženo vládě až příští pondělí. A to by znamenalo, že by se mohly obchody a ostatní provozovny otevřít až v úterý," řekl dnes ČT Blatný. "Ale právě proto, že se snažíme vyjít vstříc všem - živnostníkům, obchodníkům, provozovatelům, tak jsme se dohodli, že mimořádně se vláda sejde v neděli," dodal.

Může to znít nelogicky, řekl Blatný k opatření v maloobchodu

Domácí

Přesun ze čtvrtého stupně opatření na třetí by znamenal například otevření všech obchodů s omezením počtu zákazníků na plochu, otevření restaurací přes den nebo otevření provozoven služeb. Skončil by také noční zákaz vycházení a zvýšil by se možný počet lidí na hromadných akcích.

Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit nebo zpřísnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám