Hlavní obsah

Může to znít nelogicky, řekl Blatný k opatření v maloobchodu

Novinky, Klára Beranová
Praha

„Zní to velmi nelogicky,” reagoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz ke stávajícím omezením maloobchodu. Kvůli rozhodnutí vlády stále zůstávají zavřené například obchody s botami či se zimním oblečením, otevřené jsou naopak prodejny se zbraněmi. Podle ministra je ale podstatné, aby měl protiepidemický systém PES co nejméně výjimek, aby co nejlépe fungoval.

Může to znít nelogicky, řekl Blatný k opatření v maloobchoduVideo: ČTK

 
Článek

„Tak jak to říkáte, tak to zní to velmi nelogicky. Pokud ale chceme dodržet systém, tak čím více je v něm výjimek, tím více bude mít děr. A tím méně bude fungovat,“ reagoval Blatný na tiskové konferenci po jednání vlády na dotaz, proč jsou otevřené obchody se střelivem, ale nikoli prodejny s botami či se zimním oblečením.

Ty už jsou navíc uzavřené více než měsíc a velká část lidí, zejména rodičů, tak nestihla pořídit teplé oblečení na nadcházející zimní sezónu. Spoléhat tak stále musejí na e-shopy a riskovat, že oblečení nebo obuv nebude sedět.

Havlíček: Připravujeme se na otevření. Teď jde o pár posledních dní

Domácí

Prodejny se zbraněmi a střelivem podle Blatného dostaly výjimku kvůli potřebnému odstřelu zvěře, aby se zamezilo rozšíření nákazy afrického moru u divokých prasat.

Lidé kritizují vládu také za to, že otevřela salóny pro psy a kočky, zatímco kadeřnictví a holičství zůstávají zavřená. „Rozdíl mezi ostříháním psa a stříháním člověka je ten, že u ostříhání psa není člověk (zákazník) přítomen,” argumentoval ministr.

Psi mají znovu přednost před svými pány. Vláda otevře psí salóny, kadeřnictví nikoliv

Ekonomika

Obchody s obuví, zimním oblečením ale i třeba papírnictví, kde by mohly děti nakoupit po znovuotevření škol psací potřeby, zřejmě znovu otevřou až při třetím stupni protiepidemického systému (PES).

Česko nakoupí vakcínu pro 5,5 milionu lidí

Domácí

„Věříme, že brzy budeme v době, kdy budeme moci tyto obchody otevřít,” uvedl Blatný. To by podle jeho dřívějších vyjádření mohlo být již v pondělí 30. listopadu.

K dřívějšímu otevření malých prodejen vyzývali již poslanci a senátoři. Ti dokonce poslali stížnost k Ústavnímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám