Hlavní obsah

Nárůst nově nakažených je největší od poloviny listopadu

Aktualizováno

Rizikový stupeň Protiepidemického systému PES v Česku je stále pět. Stejně jako v pátek má rizikový index hodnotu 76. Reprodukční číslo vzrostlo na 1,27. Nově nakažených za pátek bylo 8800, což je největší denní nárůst od půlky listopadu. Německo opět ohlásilo více než 30 000 nových případů nákazy koronavirem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus

Článek

22:39 - On-line zpravodajství končíme. Děkujeme za pozornost.

20:19 - V Izraeli začala v sobotu kampaň očkování proti koronaviru. Jako první dostal vakcínu před televizními kamerami premiér Benjamin Netanjahu, aby očkovací kampaň podpořil. Jednasedmdesátiletý předseda vlády byl očkován v sobotu večer v nemocnici poblíž Tel Avivu. Hned po něm přišel na řadu ministr zdravotnictví Juli Edelstein. V neděli očkování čeká prezidenta Reuvena Rivlina.

Foto: AMIR COHEN, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nechal očkovat proti koronaviru.

18:27 - Řada švýcarských kantonů přece jen na Vánoce uzavře lyžařská střediska vzhledem k vysokému počtu případů nákazy koronavirem, napsala agentura DPA. Lyžařské areály zavřou Curych, Sankt Gallen, Lucern, Schwyz, Nidwalden, Obwalden, Zug, Appenzell-Innerrhoden a Uri. Naopak kantony Bern a Valais ponechají lyžařská střediska alespoň zpočátku otevřená.

Foto: Reuters

Skiareál Zermatt se těší na zimní sezónu

17:41 - Zdravotní stan francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je stabilizovaný. Dvaačtyřicetiletý politik se nakazil koronavirem a potýká se s horečkou, kašlem, bolestmi svalků a hlavy a také únavou. Izoloval se v oficiální prezidentské rezidenci ve Versailles.

17:32 - Britský premiér Boris Johnson ohlásil od nedělního rána nejvyšší stupeň protiepidemického omezení v Londýně a na jihu a východu Anglie. Trvat by měla nejméně dva týdny.

15:11 - V Hongkongu přibylo 109 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Sedm lidí se infikovalo v zahraničí, zbytek se nakazil v místě. Úřady se obávají, že je to již čtvrtá vlna nákazy koronavirem.

14:51 - Plánované koncerty v prostorách pražských památek se letos uskuteční bez diváků, pořadatelé je budou streamovat přes internet. Hlavní město zase zrušilo tradiční rozlévání polévky ve Štědrý den na Staroměstském náměstí, mnohde jsou zrušené i vánoční trhy.

Německo už očkuje. Nanečisto

Evropa

11:37 - Švýcarský regulátor schválil vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru a BioNtech. Standardní schvalovací řízení bez podmínek prý dokončil jako první na světě.

10:45 - Slovensko hlásí rekordní počet úmrtí za jeden den od začátku pandemie. V zemi zaznamenali 3151 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 70 lidí. V nemocnicích je 2157 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 139 na JIP a 165 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 149 275 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 1510 lidí.

10:44 - V Maďarsku zaznamenali 4045 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 189 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 300 022 lidí a celkem zemřelo 7914 lidí.

Index PES je další den na pátém stupni, vzrostlo číslo R

Koronavirus

8:15 - Nárůst případů covidu i podíl pozitivních testů byly v pátek nejvyšší od 11. listopadu. Přibylo 8800 nakažených, což bylo o zhruba o 2600 více než předchozí pátek a nejvíce za den od 11. listopadu. Podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů v pátek dosáhl 27,7 procenta, což je nejvíce od 14. listopadu.

8:00 - Rizikový index se dále drží na nejvyšším, pátém stupni. Dnes je stejně jako v pátek na 76 bodech ze sta, což je spodní hranice pátého stupně pohotovosti. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Tzv. reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného a podílí se na výpočtu indexu rizika, vzrostlo ze zhruba 1,22 na 1,27.

Oficiálně je PES, podle kterého se mají řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, z rozhodnutí vlády od pátku na čtvrtém stupni.

Téměř všechny regiony v Česku mají aktuálně index rizika PES na úrovni pátého stupně. V Plzeňském a Karlovarském kraji vystoupal rizikový index až na 86 bodů. Pouze ve čtyřech regionech je index zatím ještě na čtvrtém stupni. Nejníže je nadále v Praze, kde činí 64 bodů.

6:45 -  Itálie přes Vánoce a Nový rok zpřísní stávající opatření proti šíření koronaviru, a po celé zemi tak budou muset zavřít obchody, restaurace a bary. Přísnější pravidla budou platit v obdobích od 24. do 27. prosince, od 31. prosince do 3. ledna a od 5. do 6. ledna.

6:42 -  Spojené státy jako prví na světě schválily vakcínu od americké společnosti Moderna.

Američané schválili použití vakcíny od Moderny

Koronavirus

6:40 - V pátek Německo ohlásilo rekordních 33 777 nových případů nákazy koronavirem. Toto číslo nicméně zahrnovalo také zhruba 3500 nakažených z Bádenska-Württemberska, kteří nebyli z technických důvodů včas zaregistrováni předchozí den. Minulou sobotu Německo oznámilo 28 438 nových případů, upozorňuje DPA.

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu se podle pátečních údajů RKI zvýšilo na 1,05 z 0,97 v předchozím dnu. Číslo udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese. Pokud je číslo dlouhodobě pod hodnotou jedna, má se za to, že infekce je na ústupu.

Kvůli nepříznivému vývoji budou v Německu nejméně do 10. ledna zavřené všechny obchody, které neprodávají zboží každodenní potřeby. Neotevřou se ani školy a na veřejných místech je zakázán prodej alkoholu. Vláda tento týden zpřísnila karanténní režim poté, co částečný "lockdown" zavedený v listopadu nepřinesl kýžený efekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám