Hlavní obsah

Obětí i nakažených přibývá. Británie zavírá hospody

• Aktualizováno

Celý svět bojuje s novým typem koronaviru, který už si vyžádal přes 10 tisíc obětí. Nejvíce potvrzených případů nadále hlásí Čína, ale v počtu úmrtí už ji přeskočila Itálie. V České republice je 833 potvrzených případů nákazy, ven se smí chodit pouze s rouškami. Jednotlivé země upravují nebo zpřísňují opatření. V Británii například zavřou hospody, Italové mají nařízeno vzdát se rekreačních aktivit venku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prázdné metro a ulice v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

23:20 - Končíme on-line reportáž z dnešího dne. Děkujeme za pozornost.

23:14 - Praha chce v době šíření nákazy nového koronaviru poskytnout nouzové ubytování bezdomovcům v karlínských kasárnách. Potřebuje k tomu součinnost státu. Loď Hermes, která slouží bezdomovcům během zimy, byla uzavřena. Vznikl prozatím kemp na Císařské louce. Na Twitteru to uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti

22:50 - Izrael potvrdil první oběť onemocnění COVID-19. Jde o 88letého muže, který mě i jiné zdravotní komplikace, informovala agentura Reuters

22:13 - Schodek státního rozpočtu chce vláda kvůli dopadům koronaviru směřovat na 200 miliard korun, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Schodek rozpočtu chce vláda zvýšit až na 200 miliard

Koronavirus

21:15 - Americké akcie kvůli obavám z ekonomických dopadů koronaviru zažily nejhorší týden od roku 2008, Dow Jonesův index se propadl o 17 procent.

21:01 - První člověk nakažený koronavirem, který se na přelomu roku začal šířit z Číny, zemřel dnes v Srbsku. Na tiskové konferenci v Bělehradě to oznámila premiérka Ana Brnabičová.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Lidé drží rozestupy ve frontě před supermarketem v Miláně

20:59 - Část Itálie ještě více zpřísnila karanténu. Na většině území byl zakázán vstup do parků a zahrad. Jsou zakázány rekreační aktivity venku.

Itálie hlásí 627 mrtvých za den, ještě víc zpřísnila karanténu

Koronavirus

20:40 - Dvě třetiny Čechů považují současná opatření kvůli koronaviru za adekvátní. S jednáním vlády je spokojeno 80 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura Kantar CZ pro Českou televizi (ČT). Většina dotázaných také uvedla, že se jich zavedená opatření sice dotýkají, ale dají se zvládnout.

Češi považují opatření za adekvátní, vládu chválí

Koronavirus

20:23 - Ve Francii už registrují 12 612 lidí nakažených koronavirem, za poslední den jich přibylo přes 1600, počet mrtvých stoupl o 80 na 452.

19:35 - Švýcarsko s Lichtenštejnskem zaznamenaly za den 952 nově nakažených koronavirem, dohromady je v obou zemích 4840 infikovaných, z nichž 43 zemřelo. Nejpostiženější je kanton Ticino, který sousedí s Itálií. Odtamtud je hlášeno 231 případů na 10 .000 obyvatel. Švýcarsko zakázalo shromažďování více než pěti osob, ale nenařizuje zákaz vycházení.

Za nenošení roušky dostali lidé v Děčíně a Boleslavi pokuty 10 000 korun

Koronavirus

18:17 - Počet obětí v Itálii stoupl za den o 627 na 4032, uvedl šéf Civilní ochrany Angello Borrelli. Počet potvrzených případů je 47 021.

18:12 - Britský premiér Boris Johnson oznámil, že se už večer uzavírají hospody, restaurace, bary, a kavárny a od soboty zůstanou uzavřené stejně jako kina, tělocvičny a noční kluby. Jídlo si bude možné z restaurací jen odnášet.

Na ulici na sebe křičí, na sítích lynčují nakažené, líčí mladý pár život v uzavřené Litovli

Koronavirus

18:01 - V Česku je už 833 nakažených, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Během pátku přibylo 68 případů. Vyléčili se čtyři lidé. Nejvíc nakažených má Praha.

17:55 - Lidé s propadlým řidičským průkazem mohou po dobu nouzového stavu vyhlášeného kvůli šíření nového koronaviru dál řídit. Občané také mohou nadále používat propadlé občanské průkazy nebo cestovní pasy k prokázání totožnosti. Výjimka platí pro doklady totožnosti propadlé po 1. březnu a řidičské průkazy, kterým skončila platnost v době nouzového stavu. Oznámilo to v pátek ministerstvo vnitra na svém webu. Nouzový stav vláda vyhlásila 12. března na 30 dnů.

17:39 - Do policejního skladu v Opočínku u Pardubic dorazil konvoj armádních nákladních vozů se zásilkou zdravotnického materiálu z Číny. Asi 1,1 milionu respirátorů v pátek přivezlo letadlo na letiště v Praze. Z Opočínku je budou hasiči rozvážet do krajských distribučních center v ČR.

17:28 - Brazílie vyhlásila stav nouze, což umožní ke zvládnutí epidemie použít federální fondy.

17:24 - Spojené státy a Mexiko se domluvily na uzavření hranice s výjimkou naprosto nezbytných přechodů.

17:09 - Slovensko v pátek potvrdilo dalších 14 případů koronaviru. Celkem je tak na Slovensku 137 případů.

Padnou za oběť koronaviru slevové akce? Prymula je navrhne zrušit

Koronavirus

17:05 - Newyorský guvernér Andrew Cuomo nařídil, aby doma zůstali všichni zaměstnanci, kteří nejsou klíčoví pro běh státu. Důvodem je nárůst případu nakažených, před šestnácti nebyl žádný, nyní je jich 2900. Ohrožené osoby se neměly venku s nikým stýkat, nejezdit hromadnou dopravou a nosit masku.

Pracující rodiče se hroutí z množství domácích úkolů svých školáků

Koronavirus

16:33 - V Mladé Boleslavi přestanou od soboty jezdit kvůli pandemii koronaviru autobusy městské dopravy. Zůstanou pouze speciální linky zavedené pro seniory.

16:07 - Francouzské úřady kvůli boji proti šíření koronaviru uzavřely některá veřejná místa včetně pařížského nábřeží Seiny či přímořské promenády v Nice.

15:49 - Britská skupina vládních vědeckých poradců SAGE uvedla, že opatření omezující kontakt mezi lidmi budou muset trvat nejméně půl roku, aby se zabránilo přehlcení zdravotního systému, pravděpodobnější je rok. Dopad opatření nelze čekat dříve než za dva tři týdny. Počet obětí se odhaduje na půl procenta až procento z nakažených.

Jak se šířil koronavirus ve světě

Koronavirus

15:15 - V Izraeli stoupl počet lidí, u nichž se potvrdila nákaza novým koronavirem na 705, stav deseti z nich je vážný a 15 lidí se vyléčilo. Ve čtvrtek večer Izrael evidoval 677 nakažených.

14:56 - Armáda nabízí lidem psychologickou pomoc a poradenství v souvislosti s epidemií nového koronaviru. Zřídila proto telefonní linky, na které mohou volat nejen vojáci a zaměstnanci ministerstva obrany, ale i další čeští obyvatelé. Vojenští psychologové budou dispozici každý den i o víkendu na číslech - 973 255 140, 973 255 141 a 973 255 142.

Výrazně ubylo aut na silnici i nehod. Chataře policie zatím prověřovat nechce

Koronavirus

14:51 - Itálie se chystá na zpřísnění karanténních opatření, šéfové regionů chtějí zakázat všechny venkovní aktivity. V Lombardii pomáhají v ulicích vojáci.

14:09 - Skupina IT firem z iniciativy Covid19cz spustila s mobilními operátory, bankami a hygienickými stanicemi trasování šíření koronaviru.

14:08 - Společnost ČEPRO začala vydávat prvních 70 tisíc litrů dezinfekce, které vyrobila ve svém skladu ve Šlapanově. Firma je schopna v dalším období vyrobit až 90 tisíc litrů dezinfekce denně. Pokud se podaří uspokojit veškerou poptávku státu, bude zbylé množství k dispozici pro firmy a občany.

14:05 - Maďarsko v pátek oznámilo další dvě úmrtí na koronavirus. Celkem má virus v zemi 3 oběti, 85 infikovaných a 7 vyléčených.

13:39 - Polské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo šestou oběť koronaviru v zemi. Podle médií jde o 27letou ženu, která před několika dny porodila dítě.

13:16 - V Česku se vyléčil čtvrtý pacient nakažený koronavirem. Ministr Adam Vojtěch dnes na Twitteru oznámil, že se jedná o ženu z Moravskoslezského kraje. První tři lidé se uzdravili z nemoci Covid-19 v pondělí, byli z Děčína.

V Česku se vyléčila pacientka nakažená koronavirem. Jde o čtvrtý případ

Koronavirus

13:13 - Americká firma vyrábějící experimentální lék Remdesivir na Covid-19 schválila užití léku pro pacienta ve vážném stavu ve VFN. Lék poslala, do ČR zatím nepřišel.

Bavorsko je v sevření koronavirové nákazy, omezí vycházení obyvatel

Koronavirus

13:00 - Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) České televizi řekla, že schodek státního rozpočtu letos kvůli dopadům koronaviru překročí 100 miliard korun. Plánován byl ve výši 40 miliard.

12:55 - Ani cirkusům se zákaz nevyhnul. Stan cirkusu Humberto v městské části Brno-jih zeje prázdnotou. „Co bude dál, nevíme. Zdejší radnice nám vyšla maximálně vstříc, máme zde zaplacený nájem pozemku, který je zhruba tisícovka denně, což je ale velmi přívětivá částka, do konce měsíce. Pak jsme se měli vydat do Zlína, kde máme už rovněž předplaceno, ale je jasné, že asi nepojedeme nikam. Není to samozřejmě příjemná situace, ale jsme v tom všichni stejně,“ řekl Právu ředitel cirkusu Hynek Navrátil s tím, že zvířata nadále cvičí a je o ně dobře postaráno.

Možná že i jeho cirkusu se však dotkne opatření, za kterým stojí opozice v Brně. Ta vyzývá, aby město odpustilo nájmy za prostory či pozemky využívané i v těchto dnech podnikateli, kteří ovšem nevydělají ani korunu. „Navrhujeme odpuštění nájemného za tři měsíce z roku 2020 a možnost prodloužení termínů pro zbývající platby za tento rok,” uvedl Petr Kalousek z hnutí Žít Brno.

12:50 - Bavorsko od půlnoci na sobotu zavede rozsáhlé zákazy, omezí vycházení. Zatím na 14 dní, oznámil bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU). Vyzval občany, ať zůstávají doma.

12:45 - V Bavorsku se situace dramaticky zhoršuje. V této spolkové zemi se nakazilo koronavirem Sars-CoV-2 dalších 825 lidí, sdělilo tamější ministerstvo zdravotnictví. Je to nárůst o 36 procent. Celkem je v Bavorsku 3107 potvrzených případů nákazy.

12:13 - Ve Španělsku zemřelo už 1002 pacientů s nákazou novým koronavirem, nákaza se od února potvrdila celkem u 19 980 lidí, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Na 1600 lidí se už z nákazy vyléčilo.

11:55 - Supermarket v Brně zel po změně otvírací doby pro seniory nad 65 let prázdnotou. „Posunout vyhrazení času na sedmou ráno nebylo pro nás zrovna nejlepší řešení. Jsme na okraji Brna a chodí k nám hlavně ráno běžně nakupovat dělníci z okolních staveb, kteří si jdou pro svačiny. Už jsme jich museli dost odmítnout,“ vysvětlila prodavačka, než odmítla dalšího mladšího zákazníka, který byl změnou zaskočen.

„No nejsem informovaný, moje chyba,” prohlásil rezignovaně a odjel. V Lidlu v Brně v Hněvkovského ulici otevřeli kvůli rannímu nezájmu starších nakupujících nad 65 let jedinou kasu. Ani ta neměla moc práce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prázdné pokladny v brněnském supermarketu v době, kterou vláda stanovila výhradně pro seniory nad 65 let.

11:52 - Ministerstvo zdravotnictví apeluje na chalupáře a vlastníky rekreačních nemovitostí, aby pokud možno zůstali doma a návštěvy odložili.

Občané s nařízenou karanténou nebo po kontaktu s pozitivním člověkem nemají v žádném případě opouštět svá bydliště. „Občané, kteří nepociťují příznaky onemocnění, mohou vycestovat do jiné lokality, s výjimkou lokalit uzavřených, při dodržení základních hygienických pravidel včetně vybavení rouškou a za předpokladu, že v místě setrvají v uzavřeném prostoru rekreačního objektu a budou minimalizovat kontakt s okolím,” uvedl resort.

11:46 - Na pražském letišti přistálo letadlo z Číny, které přivezlo 1,1 milionu roušek za zhruba 75 milionů korun, které zakoupila vláda. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) má vláda připraveny na nákup ochranných pomůcek zhruba tři miliardy korun.

Letadlo se zdravotnickým materiálem přistálo v Praze

Koronavirus

11:05 - Poslanci se sejdou ke schvalování změn v ošetřovném z preventivních důvodů v polovičním počtu. Veřejnost bude moci sledovat úterní schůzi na webu.

10:46 - Stát počítá týdně se třemi letadly s dodávkami zdravotnického zboží z Číny po dobu asi šesti týdnů, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Dnes dorazí 1,1 milionu respirátorů.

10:29 - Počet potvrzených případů v České republice narostl na 774.

10:10 - U obří výletní lodi Ruby Princess, která zakotvila ve čtvrtek v největším australském městě Sydney, se při testech potvrdila nákaza koronavirem. Australské úřady se urychleně snaží kontaktovat více než 2700 cestujících, kteří z plavidla v centru Sydney vystoupili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenský konvoj převáží z italského Bergama rakve s oběťmi koronaviru.Video: AP

10:00 - Příznivé zprávy přicházejí z Jižní Koreje, kde se počet nově nakažených koronavirem Sars-CoV-2 výrazně snížil. Ve čtvrtek bylo zaznamenáno 87 nových případů, uvedly v pátek zdravotnické úřady. Dosud bylo v zemi potvrzeno celkem 8652 případů nákazy. Počet úmrtí spojených s virem Sars CoV-2 se zvýšil o tři na 94.

9:16 - Česká armáda sdělila, že letadlo, které má z Číny dovézt zdravotnický materiál, odstartovalo z Ázerbájdžánu.

9:00 - V České republice bylo doposud potvrzeno 765 případů nákazy koronavirem. Oproti čtvrtečnímu večeru je to navíc o 69 případů. Provedeno bylo 11 619 testů a vyléčili se tři lidé.

8:24 - Soud na Kanárských ostrovech udělil první tresty za nedodržení pravidel nouzového stavu, který španělská vláda vyhlásila o víkendu kvůli koronavirové epidemii. Dva lidé dostali pokuty 480 eur (asi 13 000 Kč) a 360 eur (10 000 Kč) za to, že byli na ulici za jiným účelem, než povolují pravidla nouzového stavu.

Oblíbené lyžařské středisko v Rakousku se stalo dokonalým inkubátorem koronaviru

Koronavirus

7:45 - Kalifornie je jedním z koronavirem nejvíce zasažených států v USA. Její guvernér Gary Newsom vyhlásil karanténu a dodal, že v příštích osmi týdnech se nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, nakazí přibližně 25,5 milionu lidí, kteří v Kalifornii žijí.

Kalifornie je v karanténě. Koronavirem se nakazí 25 milionů lidí, říká guvernér

Koronavirus

6:55 - Šíření nového typu koronaviru zasadilo tvrdou ránu plánům amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vrátit se do roku 2024 na Měsíc. Ředitel úřadu Jim Bridenstine totiž kvůli výskytu viru mezi zaměstnanci nařídil dočasně uzavřít dvě zařízení, ve kterých se vyrábí a testují rakety.

Foto: China Daily, Reuters

Lékaři a pacienti v jedné z provizorních nemocnic ve Wu-chanu.

6:22 - Celostátní karanténu vyhlásila také Argentina. Povoleny jsou pouze vycházky za účelem nákupu potravin a léků.

Sít, či nesít? Zelináři váhají

Koronavirus

6:19 - Už více než 10 tisíc obětí si vyžádala nemoc Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. 

6:16 - Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil celoplošnou karanténu. Kalifornie je prvním americkým státem, který přistoupil k plošnému omezení pohybu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

6:11 - Provincie Chu-pej druhý den v řadě nemá žádné nové potvrzené případy nákazy. V pevninské Číně ale přibylo 39 případů a tři úmrtí.

6:08 - Španělská vláda nařídila ve čtvrtek večer uzavřít všechny hotely v zemi. Po Číně, Itálii a Íránu je čtvrtou nejvíce postiženou zemí.

6:06 - Americký prezident Donald Trump zrušil konferenci G7, která se měla uskutečnit v červnu. Zástupci sedmi hospodářsky nejvyspělejších zemí se místo toho spojí prostřednictvím videokonference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám