Hlavní obsah

Omikron už v 80 procentech, testovací centra přetékají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakažlivější varianta omikron rychle vytlačuje deltu, má ji už na 80 procent nově nakažených. Rostoucí statistiku potvrzují i dlouhé fronty před některými odběrovými centry.

Foto: Právo

Pondělní fronta na testování v Praze.

Článek

V jednom z nich, ve středu Prahy, v pondělí dopoledne někteří přešlapovali v mrazivém počasí i dvě hodiny. Zdaleka přitom nešlo jen o pozitivně testované ve firmách, kteří potřebovali potvrzovací PCR test. Na odběr čekali i studenti a žáci kvůli rizikovým kontaktům ve škole nebo seniorka, která nemohla bez testu na operaci.

Přivezla jsem ji ráno do školy, za hodinu volali, ať ji vyzvednu, a rovnou na PCR test
matka školačky

„To je opravdu neuvěřitelné. Dva roky pandemie a pořád to funguje takto. Čekáme tady už skoro dvě hodiny,“ stěžovala si jedna z maminek, která s jedenáctiletou dcerkou postávala promrzlá ve frontě.

Dívka se potkala se spolužákem, který měl pozitivní test. „Přivezla jsem ji ráno do školy a za hodinu volali, ať si ji zase jedu vyzvednout,“ dodala žena. Podobně na tom bylo několik dalších rodičů, kteří s potomky trpělivě ve frontě odolávali silnému větru.

Dušek: Do zranitelné populace omikron teprve doputuje

Koronavirus

Někteří lidé to po bezmála hodině vzdali a odešli. Ti trpěliví spoléhali na to, že jim vybrané testovací místo zašle výsledek PCR testu ještě ten den, což se často na jiných místech neděje.

Na odběr čekalo také několik studentů, kteří se každé pondělí musí ve škole otestovat a v případě pozitivního výsledku si nechat udělat PCR test. Z podobného důvodu přišli i zaměstnanci, kteří měli první den plošného firemního testování pozitivní antigenní test. Pokud bude výsledek PCR testu negativní, nemusí zůstávat v pětidenní karanténě.

Čekání absolvovala i paní Iva, která potřebovala negativní test kvůli plánovanému zákroku.

Vakcinolog Petráš: Třetí dávka je ověřená, další už chránit nemusí

Koronavirus

„Je to nepochopitelné. Jsem naočkovaná i třetí dávkou a stejně nemůžu na zákrok bez testu,“ kroutila hlavou seniorka. Vystát frontu se jí zdálo nejsnazší, po stěru si počkala na vytištění výsledku, který pak předá lékaři.

Chybějí medici

Už v neděli byl podle nemocnice zájem o testy vysoký, pondělí to jen potvrdilo, byť pondělky bývají vždy silnější. Kapacity ale nejde zvyšovat tak snadno, jak by si snad ministerstvo zdravotnictví myslelo. Chybějí lidé. To je ostatně případ i zmíněného odběrového místa v centru Prahy, které zřizuje Všeobecná fakultní nemocnice. A nejen jeho.

„V testovacím centru Na Bojišti nám vypomáhají medici, kteří mají zkouškové období. Jejich služby musíme pečlivě plánovat a některý den nevyjde plné obsazení služeb. Je proto možné, že se fronta v nějaké době protáhla,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Nejpozději koncem ledna vlna vyvrcholí a počty nových případů začnou zase klesat
Ladislav Dušek

„Ale obecně nemáme s dlouhou čekací dobou problémy, muselo jít o nárazový čas,“ dodala. Jen v neděli přišlo na odběr kolem 300 lidí, což o víkendu běžně nebývá.

V posledních týdnech se během pondělků běžně za celou republiku provádí přes 70 tisíc PCR testů a mezi 30 a 40 tisíci antigenních testů.

Dušek: Opakovaných infekcí při omikronu výrazně přibude

Koronavirus

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí aktualizoval informace o šíření omikronu v Česku. Převládá už z přibližně 80 procent, což prokázala analýza více než 40 tisíc diskriminačních PCR testů v 89 laboratořích. Zbývajících 20 procent nakažených mělo variantu delta a její mutace.

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek očekává, že nejpozději koncem ledna vlna vyvrcholí a počty nových případů začnou zase klesat. Bedlivě se teď sleduje vývoj v nemocnicích, kde se rostoucí počty nakažených projevují s odstupem.

Realistické predikce předpokládají, že mohou počty hospitalizovaných vyšplhat až k 5000. Momentálně je počet pacientů s covidem na zhruba 1600, z toho ve vážném stavu bylo v pondělí 276 osob. Čísla dlouhodobě pomalu klesají, zpětně se však zpřesňují.

Za poslední dva týdny přibylo podle SZÚ 130 447 nově nakažených, minulý týden šlo denně o více než 10 tisíc osob. Za pondělí přibylo 20 270 pozitivních, oproti minulému týdnu to byl nárůst o téměř 13 000.

Omikron je méně nebezpečný i pro neočkované

Evropa

Zvyšuje se také pozitivita testů. Z těch, kteří mají příznaky nebo měli rizikový kontakt, je pozitivních kolem 30 procent. U preventivních testů se potvrdí covid u zhruba 15 procent lidí.

Přibývá i lidí, kteří se znovu nakazili covidem, a to bez ohledu na prodělanou infekci nebo dřívější očkování.

Incidenční číslo od minulého týdne výrazně roste. Za poslední týden se v přepočtu na 100 tisíc obyvatel nakazilo 799 lidí. Nejhůře je na tom aktuálně Praha, kde je podíl nakažených dvojnásobný (incidence 1608). Ředitel Dušek očekává, že se tento týden začne situace zhoršovat i v dalších regionech.

Reklama

Výběr článků

Načítám