Hlavní obsah

Dušek: Do zranitelné populace omikron teprve doputuje

Nakažlivější varianta koronaviru omikron už prochází Českem. Dokazuje to strmý nárůst případů: za neděli laboratoře odhalily 7235 nově pozitivních případů, což je nejvyšší nárůst za neděli od 28. listopadu. Zatím však ale klesá zátěž v nemocnicích, včetně vážných případů. To by nahrávalo názoru expertů, podle nichž omikron projde populací rychle, ale neudělá velké škody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

Proti předchozí neděli, kdy se přišlo na 2762 případů, jde o nárůst o 162 procent. V sobotu a v neděli se testuje méně než v pracovních dnech.

„O víkendu došlo k poklesu počtu testů, přesto pozorujeme velmi vysokou záchytovost pozitivních případů. Roste relativní pozitivita testů, v nejvíc zatížených krajích jde ke třiceti procentům,“ řekl Právu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. „Je to naprosto nepochybný signál o tom, že epidemie sílí,“ řekl Dušek.

Omikron je už ve všech krajích zastoupen ve více než v polovině zachycených případů

Procento pozitivity stoupá od minulého týdne, podle dat ministerstva zdravotnictví bylo za neděli na 28,5 procentech. Pozitivní je tak zhruba každý třetí testovaný, tento údaj vypovídá o vzrůstající virové náloži v populaci.

Dušek: Opakovaných infekcí při omikronu výrazně přibude

Koronavirus

Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je omikron už ve všech krajích zastoupen ve více než polovině zachycených případů. „V tomto týdnu bude dominovat a budeme pozorovat další nárůsty,“ řekl Dušek, podle kterého ČR směřuje k vrcholu nákazy. „V předstihu je Praha, ta už tento týden může vrcholu epidemie dosáhnout, a další kraje budou následovat,“ řekl.

Podle dat ÚZIS by se křivka růstu nakažených měla zlomit nejpozději na konci ledna.

Nakažených více, hospitalizovaných méně

Určitou naději, že by omikron mohl skutečně způsobovat mírnější průběh než předchozí varianty, vykazují údaje o hospitalizovaných, které soustavně klesají. K neděli bylo v nemocnicích s covidem 1505 lidí, z toho 273 ve vážném stavu. To je nejméně od 30. října loňského roku.

„Nemocnost zatím vypadá dobře, ale jak víme z předchozích vln epidemie, vždy nejdřív zasáhne mladé lidi, kteří nemocnice nezatěžují. Do zranitelné populace teprve doputuje,“ upozornil Dušek. Zranitelnou populací jsou myšleni starší lidé, chronicky nemocní a neočkovaní.

Vakcinolog Petráš: Třetí dávka je ověřená, další už chránit nemusí

Koronavirus

Zátěž nemocnic se snižuje přibližně od začátku prosince. V prvním prosincovém týdnu bylo v nemocnicích kolem 7000 lidí s covidem-19 a přes 1000 z nich ve vážném stavu. Nyní je hospitalizovaných čtyřikrát méně. Proti předchozímu víkendu jejich počet klesl o třetinu.

Pracovní karanténa? Zeman se jí vysmál

Vláda zavedla kvůli omikronu, který může postihnout skutečně velké množství lidí, tzv. pracovní karanténu. Znamená to, že v určitých odvětvích, jako jsou například zdravotnictví nebo sociální služby, mohou pracovat i lidé s pozitivním testem, pokud nemají příznaky nemoci. Toto opatření v neděli zpochybnil prezident Miloš Zeman.

„Jestliže se minulé vládě vyčítala jistá chaotičnost, musím konstatovat, že tato úctyhodná tradice pokračuje. Pracovní karanténa znamená, že určitým profesím se povoluje, ne-li přikazuje chodit do práce i s pozitivním testem. Jestli chcete akcelerovat míru nakažení naší populace, pracovní karanténa je jedna z bezpečných cest, jak toho dosáhnout,“ poznamenal prezident v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Neuvěřitelný amatérismus, komentoval Zeman Farského cestu do USA

Domácí

V pondělí začíná také povinné testování všech zaměstnanců, a to včetně očkovaných. Budou se testovat dvakrát týdně antigenními testy, výjimku mají živnostníci, kteří pracují sami a nestýkají se s dalšími. Vzhledem k rychlejšímu průběhu omikronu se karanténa i izolace zkrátila na pět dnů.

Kultura bez zpřísnění

Pravidla na kulturních akcích se zřejmě ani při nástupu omikronu nebudou zpřísňovat. V ČT to v neděli uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v minulém týdnu uvedl, že zvažuje, že na kulturní akce budou smět chodit jen lidé s třetí dávkou očkování.

„Nic takového navrhovat nebudeme. Jsem moc rád, že opatření se nezpřísnila,“ řekl v pondělí Baxa. Proti zpřísnění opatření by byl i při zhoršení epidemie, uvedl. Podle něj se lidé na kulturních akcích chovají zodpovědně.

Reklama

Výběr článků

Načítám