Hlavní obsah

Oktoberfest letos kvůli koronaviru nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Největší pivní festival na světě Oktoberfest se letos kvůli koronaviru nebude konat. Na tiskové konferenci to v úterý v Mnichově oznámili bavorský premiér Markus Söder a mnichovský primátor Dieter Reiter. Důvodem je riziko šíření nákazy. 187. ročník Oktoberfestu, který pravidelně navštěvuje kolem šesti milionů lidí, měl začít 19. září.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Starosta Mnichova Dieter Reiter (vlevo) a bavorský předseda vlády Markus pijí pivo během zahájení 186. ročníku Oktoberfestu v Mnichově.

Článek

„Domluvili jsme se, že riziko je příliš velké,“ řekl bavorský premiér Söder, který je zastáncem přísných opatření proti nákaze. O možnosti konání slavnosti piva se skepticky vyjádřil už v minulém týdnu, když uvedl, že si ”sotva dokáže představit, že tak velká akce bude v danou chvíli vůbec možná”.

„Musím to říci jasně, je to hořká pilulka,“ řekl mnichovský starosta Reiter podle týdeníku Stern. „Oktoberfest nám bude bolestně chybět v peněženkách.“

Odhaduje se totiž, že festival, na němž se pravidelně vypije přes sedm milionů litrů piva, bavorské ekonomice každoročně přináší kolem 1,2 miliardy eur (32,6 miliardy korun).

„Doufám, že to budeme moci dohnat v příštím roce,“ dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám