Hlavní obsah

Očkovaným na jaře bez 3. dávky certifikát skončí

Zbystřit by měl v příštích dnech skoro milion lidí, kterým může už 1. února zčervenat certifikát v Tečce, takže se už nedostanou do restaurace, ke kadeřníkovi či do zahraničí. Jde o ty, kteří byli očkováni už před devíti měsíci a vyprší jim tak platnost očkování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Uniknout této nepříjemnosti mohou, jedině pokud se mezitím nechali přeočkovat posilující dávkou nebo prodělali covid v posledních 180 dnech. Ostatním pak ale zbývá už jen pár dní na to, aby se nechali přeočkovat.

K 1. únoru se zneplatní certifikát těm, kteří dokončili očkování před 7. květnem 2021 a nemají 3. dávku
Ondřěj Jakob, MZ

„Vzhledem k omezení platnosti očkovacích certifikátů se 1. února zneplatní certifikát těm, kteří dokončili očkování před 7. květnem 2021 a nemají posilovací dávku,“ řekl Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob. Jde zhruba o 950 tisíc lidí, ale ministerstvo neupřesnilo, kolik z nich už je přeočkováno.

Dejte třetí dávku i dětem nad 13 let, radí odborníci vládě

Domácí

Devítiměsíční platnost očkovacího certifikátu začne platit od 1. února v celé Evropské unii. Podmínky pro vstup si ale mohou některé země upravit. I tak je doporučeno zkontrolovat si certifikát v Tečce včas a vyvarovat se nepříjemností.

V Česku sice mají provozovatelé restaurací, hospod a dalších provozoven povinnost skenovat přímo QR kód, i tak se ale může stát, že se doklad v aplikaci nezobrazuje správně nebo vůbec. Někdy pomůže aktualizace nebo aplikaci znovu nainstalovat.

Další studie potvrdily, že mRNA vakcíny neškodí těhotným ani plodům

Evropa

Kolika lidí přesně se změna od 1. února dotkne, ministerstvo neupřesnilo. Za ukončené očkování se považuje podání druhé dávky v případě dvoudávkových vakcín Pfizer, Moderna a AstraZeneca (ta se už v Česku nepodává) nebo jedné v případě jednodávkových vakcín (Janssen) plus dva týdny.

Nárok na posilující dávku má každý starší 18 let už po pěti měsících

Z veřejných dat se ale nedá vyčíst, kolik z těchto osob už přeočkování podstoupilo. Tím se totiž platnost certifikátu prodlouží zatím na neomezenou dobu (v Tečce se formálně uvádí rok 2025).

Pozitivní muž se bez roušky pohyboval mezi lidmi. Hrozí mu tři roky

Krimi

Zatím nejsou k dispozici rozsáhlejší data o trvání ochrany po třetí dávce, navíc když se rychle šíří varianta omikron. Celkově podali zdravotníci přes 3,3 milionu posilujících dávek, což je přibližně polovina ze všech osob s ukončeným očkováním.

Původně chtělo Česko zkrácení platnosti certifikátu uspíšit. Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to plánoval už od 1. ledna, o měsíc dřív než ostatní členské státy. Nové vedení resortu to ale před koncem roku zatrhlo.

Vláda se rozhýbala, vyhlášku nařizující povinné očkování bude řešit už ve středu

Domácí

„Posunutím zkrácení platnosti očkovacích certifikátů z ledna na únor získáme čas, který využijeme k podání posilující dávky co největšímu počtu osob a také pro přesné stanovení podmínek pro osoby, které z jakéhokoliv důvodu nemohou dostat posilující dávku,“ vysvětloval tehdy mluvčí resortu.

Nárok na posilující dávku má v tuto chvíli každý starší 18 let už po pěti měsících. U jednodávkové vakcíny se doporučuje dostat druhou, posilující dávku už po dvou měsících.

Anketa

Jak jste na tom s očkováním?
Jsem očkován/a třemi dávkami.
28,4 %
Jsem očkován/a dvěma dávkami a na třetí se chystám.
11,7 %
Jsem očkován/a dvěma dávkami a na třetí se nechystám.
26,5 %
Jsem očkován/a jednou dávkou.
2,8 %
Očkován/a nejsem.
30,6 %
Celkem hlasovalo 27429 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám