Hlavní obsah

Dejte třetí dávku i dětem nad 13 let, radí odborníci vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vakcinologická společnost doporučila přeočkování proti covidu i dětem od 13 let. Právu to napsal předseda společnosti Roman Chlíbek. Momentálně je posilující dávka podávána jen dospělým od 18 let. Stanovisko má ministerstvo zdravotnictví od minulého týdne a rozhodnutí zatím nevydalo.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V napětí tak zůstávají stovky rodičů, jejichž děti dostaly druhou dávku očkování před devíti měsíci a jimž hrozí, že jim od února přestane očkovací certifikát platit. Může to způsobit komplikace. Pokud děti mezitím prodělaly covid potvrzený PCR testem, mají po nemoci na 180 dnů uznanou imunitu, čímž se lze v Česku prokazovat stejně jako očkováním.

I tak by k 7. květnu mělo podmínky pro vypršení dokladu splňovat asi 450 dětí mladších 17 let, často chronici.

„Česká vakcinologická společnost již doporučila ministerstvu umožnit přeočkování dětem 13+,“ napsal Právu vakcinolog a současně šéf Národního institutu pro zvládání pandemie Chlíbek, který ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) radí.

Ministerstvo i EMA zatím bez stanoviska

Novinky se minulý týden v této souvislosti Válka dotázaly, zda a kdy bude umožněno přeočkování třetí dávkou i mladistvým, ministra však během odpovědi odnesly myšlenky daleko od tématu a jasné vyjádření k tomu nedal.

Válek dostal dotaz na třetí dávku pro mladistvé. Já su z Brna, Josefe, děkuji, odpověděl

Domácí

Evropská léková agentura (EMA) verdikt zatím nevydala. Před několika dny ke snížení věkové hranice přikročilo jako jedna z prvních evropských zemí Německo, kde povolili přeočkování od 12 let. Možné je to zatím také v USA nebo Izraeli.

Základní dvoudávkové očkování vakcínou Pfizer je v ČR povoleno od pěti let věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám