Hlavní obsah

Očkovaní a neočkovaní. Analýza ukázala, jakou zátěž představují pro zdravotnictví

– Londýn
Novinky, mso, drk

Neexistuje nic jako perfektní vakcína a ani v případě covidu-19 není situace jiná, uvedl britský specialista na infekční choroby William Schaffner. Vakcíny ale učinily z covidu-19 méně smrtící nemoc. Deník Financial Times analyzoval, jak velkou zátěž pro zdravotnictví představují nenaočkovaní lidé ve většinově naočkované populaci.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Mladý Brit je očkován vakcínou proti covidu-19 od firmy Pfizer/BioNTech.

Článek

Analytici deníku vypočítali několik modelů. Vycházeli přitom z dat z Velké Británie nasbíraných mezi lidmi staršími 50 let. Ze vzorku jednoho milionu lidí bylo plně očkovaných 920 tisíc, tedy 92 procent. Koronavirem se z nich nakazilo 3680 lidí a 110 jich skončilo v nemocnici.

Ze zbylých osmi procent (80 tisíc) neočkovaných se nakazilo 1600 lidí, z nichž 160 skončilo v nemocnici. Zatímco u naočkovaných tak vyšel pozitivní test 0,4 procenta lidí, u neočkovaných to byla dvě procenta, což je pětkrát více.

V nemocnicích pak skončilo 0,012 procenta naočkovaných, u neočkovaných je to 0,2 procenta. V případě neočkovaných je tak hospitalizace bezmála sedmnáctkrát pravděpodobnější.

V absolutních číslech tak osm procent neočkovaných představuje pro nemocnice větší zátěž než 92 procent naočkovaných.

V Británii prudce klesají počty nově nakažených

Koronavirus

U 70% proočkovanosti je poměr hospitalizací 600:84

V dalším modelu se analytici Financial Times zaměřili na nižší procentuální podíl naočkovaných, který je také bližší současné situaci v Česku. Pokud by ze vzorku milionu lidí prošlo vakcinací jen 70 procent z nich, klesl by logicky mezi naočkovanými absolutní počet nakažených i hospitalizovaných. Celkově by ale v populaci byla hospitalizace výrazně vyšší.

Podle analytiků by mezi naočkovanými vyžadovalo pobyt v nemocnici jen 84 lidí, jenže mezi nenaočkovanými by jich bylo 600.

Anthony Masters z britské Královské statistické společnosti dodal, že s rostoucím počtem naočkovaných budou tito lidé pochopitelně tvořit i větší podíl případů. A to především u mladších generací, které čelí většímu riziku nákazy kvůli častějším sociálnímu kontaktům.

„Naočkuje-li se výrazně více lidí, je pravděpodobné, že se nějaké nové případy mohou objevit i v této skupině,“ uvedl Masters.

Babiš sdílel svědectví lékařky. Kde berete tu drzost, zpražila ho

Domácí

Očkovaní pacienti s covidem neznamenají neúčinnost vakcín

Ve Spojeném království v tuto chvíli představují plně naočkovaní lidé asi 40 procent pacientů hospitalizovaných s covidem-19. Jak ale upozorňuje Jamie Hartmannová-Boyceová z Oxfordské univerzity, není to důkaz, že by vakcíny proti koronaviru nefungovaly.

Vysvětluje to na hypotetickém příkladu společnosti, kde jsou všichni jedinci naočkovaní. V takové společnosti by 100 procent hospitalizovaných logicky pocházelo z řad naočkovaných, protože neočkovaní neexistují.

To ale neznamená, že je vakcína zcela neúčinná.

Foto: Novinky.cz s FT

 

Kolektivní imunita těžko k dosažení

Otestovat, jak moc je naočkovaný člověk vůči covidu-19 imunní, ale podle vědců nejde. „Nedá se říct, jak moc jste v bezpečí nebo jakou máte ochranu. Lidé mají různé stupně ochrany proti virům. Současné testy prozradí, zda máte protilátky, ale o imunitě vůči covidu-19 nic neřeknou,“ tvrdí imunolog z Imperial College v Londýně Danny Altmann.

Evropa kvůli šíření indické mutace delta zpřísňuje opatření, přibývá protestů

Evropa

Matematický biolog z univerzity v Bathu Kit Yates varoval, že vzhledem k účinnosti vakcín proti koronaviru bude dosažení kolektivní imunity nemožné, dokud proočkovanost nedosáhne alespoň 90 procent. „Kolektivní imunity jsou zřejmě mimo dosah, tím spíš, když bojujeme s variantou delta,“ uvedl.

Jak moc jsou vakcíny (ne)dokonalé, se podle epidemiologa Adama Kucharskiho ukáže někdy na konci srpna, kdy Británie očekává denně kolem sta tisíc nakažených, kteří by měli být následkem kompletního rozvolnění z poloviny července.

Reklama

Výběr článků

Načítám