Hlavní obsah

O děti se hádají i v době koronakrize

Právo, Petr Kozelka

Některé příkopy vyhloubené mezi lidmi nedokáže zahladit ani epidemie koronaviru. Zakopat válečnou sekeru neumí ani mnozí rozhádaní rodiče tahající se o děti. Nouzový stav někteří využili k tomu, aby nepředali dítě, případně útočí na druhého z rodičů, že u něj si děti málo myjí ruce. Odborníci z Unie rodinných advokátů sdružených v Koroporadně nyní lidem radí hlavně zachovat chladnou hlavu a domluvit se.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Lidé jsou stále vystresovanější a nervóznější. Panické obavy z nakažení vedou matky k tomu, že odmítají děti půjčovat otcům. Matky po nás žádají oporu pro své rozhodnutí, otcové požadují právní radu, jak zjednat nápravu okamžitě,“ řekla advokátka Daniela Kovářová, která vznik poradny iniciovala.

Takřka všechny opatrovnické soudy odročují jednání a nařizují nová až na květen
odborníci z Koroporadny

„Naše rady jsou stále stejné. Rodiče, neblbněte, zkuste se domluvit, v případě karantény nabídněte častější kontakt s dítětem přes Skype, telefon či jiné technické prostředky,“ dodala. Pokud si jeden z rodičů v rozporu s rozsudkem či dohodou dítě nechal, druhý nyní nemá moc možností, jak se bránit.

„I v době nouzového stavu a karantény lze podávat k soudu návrhy a domáhat se práva, nicméně praktického efektu v nejbližší době patrně nedosáhnete. Takřka všechny opatrovnické soudy odročují jednání a nařizují nová až na květen. Je tedy vysoce pravděpodobné, že v nynější akutní době se žádné pomoci nedovoláte,“ přiznali odborníci z poradny.

Jak se budou opatření uvolňovat, až přijde čas

Koronavirus

Omezení při nouzovém stavu nijak neomezují předávání dětí například ve střídavé péči. „Jsou-li obě rodiny zdrávy, předávání dětí nic nebrání. Obavy z nákazy jsou v tomto období přirozené, na druhé straně střídání pobytu dítěte u jednoho a druhého rodiče může oběma významně ulevit, poskytnout jim volný čas a dítě více zabaví,“ vzkázali poradci.

Někdy podle nich mají rodiče odlišný pohled na dodržování hygienických norem. Na druhé straně i v době krize platí rodičovská odpovědnost, podle které má každý z rodičů právo na svůj pohled na výchovu.

Poradnu Korotýmu tvoří pět desítek advokátů, psychologů, psychoterapeutů, zdravotníků a odborníků z různých oblastí souvisejících s rodinou, kteří už odpověděli na více než tisícovku dotazů. Lidé se na ně mohou obracet s dotazy na mail Koroporadna@uracr.cz, nejčastější otázky a odpovědi jsou na webu www.uracr.cz/koroporadna.

Reklama

Výběr článků

Načítám