Hlavní obsah

Nová mobilní laboratoř v Praze dokáže vyhodnotit vzorky do dvou hodin od odběru

Právo, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Město Praha ve spolupráci s laboratoří GHC Genetics v úterý představilo mobilní laboratoř, která je schopna jak odběru vzorku, tak jeho vyhodnocení na přítomnost viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19. Speciálně upravená sanitka disponuje vybavením pro jednorázový test metodou PCR, v závislosti na počtu vzorků pak výsledky mohou být do dvou hodin. Nápadem se laboratoř inspirovala v zahraničí.

Mobilní odběrová laboratoř v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Laboratoř kromě testů metodou PCR, jejichž výsledky je schopna předložit do dvou hodin, může také odebrat a vyhodnotit imunochromatografické testy na protilátky a antigenní testy, a to do deseti minut. Najednou může mobilní laboratoř provést odběr a vyhodnotit vzorky až u 94 osob.

Foto: Novinky

Mobilní odběrová laboratoř

„Není to mobilní sanitka, která dělá odběry. Ty máme už čtyři. Je to přímo mobilní laboratoř. Je to na komerční bázi a sám to vnímám jako službu Pražanům,“ uvedl Novinkám náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN) při úterním představení mobilní laboratoře. Podle něj Praha zatím situaci s epidemií covid-19 zvládá dobře díky disciplinovanosti Pražanů a dostatečné protestovanosti a záchytu bezpříznakových pacientů.

Proč je na tom Praha lépe než jiné regiony? Testování a home office

Domácí

Podle mluvčího laboratoří GHC Genetics Michala Mikšíka lidé dostanou výsledek testu ještě na místě. Stejně jako jiná odběrová místa a laboratoře budou tu mobilní obsluhovat školení medici a certifikovaní laboratorní pracovníci. „Spouštíme to dneska, takže objednávky ještě nemáme. Samozřejmě očekáváme, že zájem bude, a samozřejmě to vyhodnotíme za nějaký čas. Vím, že podobné koncepty už existují v některých jiných státech Evropy, a trochu jsme se tím samozřejmě inspirovali,” uvedl.

Foto: Novinky

Mobilní odběrová laboratoř

Ředitel laboratoří GHC Genetics Viktor Furman očekává, že v souvislosti s plánovaným rozvolňováním protikoronavirových opatření využijí službu mobilní laboratoře zejména firmy a podniky v oblastech cestovního ruchu a kongresové turistiky. „Dalším dobrým příkladem jsou různé provozní haly, továrny, úřady a podobně,“ přiblížil.

Národní koordinátor testování na covid rezignoval, má výhrady

Domácí

Podle ceníku laboratoře by měl jeden odběr a test stát od 1900 do 2500 korun v závislosti na množství plánovaných vzorků. Při nižším počtu odběrů je součástí i pětitisícový příplatek za přistavení vozu.

„Věříme, že tato služba pomůže zejména mnoha podnikatelům umožnit opět plnohodnotně fungovat, ať již budou daná opatření nastavená vládou jakákoliv,“ dodal Furman.

Reklama

Výběr článků

Načítám