Hlavní obsah

Nouzový stav do 25. května? Vládě chybějí hlasy

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda chce prodloužit nouzový stav, který zatím platí do 30. dubna, až do 25. května. V pátek o to požádala Sněmovnu, která rozhodne v úterý. Tam jí ale pro měsíční prodloužení schází několik hlasů a není jisté, zda ji tentokrát podrží komunisté. Ti totiž zvažují prodloužení jen o týden, takže je otázka, zda to bude vládě stačit. ODS by byla ochotna kývnout na 14 dní.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Při minulém prodloužení od 12. dubna prošel návrh KSČM na prodloužení do konce dubna. Podporu tehdy získal u 90 poslanců ze 101 přítomných, proti bylo pět.

Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) navrhne, aby se Sněmovna sešla kvůli epidemii koronaviru znovu v polovičním počtu a podle poměru hlasů.

Postoj opozičních frakcí – soudě podle jejich vyjádření pro Právo – je stejně jako počátkem dubna zdrženlivý. Chtějí slyšet srozumitelné zdůvodnění a odpovědi na mnohé otázky. „Soud za nás rozhodl,“ omezil se na stručné zdůvodnění premiér Andrej Babiš (ANO).

Věřím, že Sněmovna stav nouze prodlouží, jinak by riziko pro veřejné zdraví bylo enormní.
Adam Vojtěch

Přitom jeho ministři, na rozdíl od soc. dem., ještě v polovině týdne hovořili o ukončení stavu nouze v dubnu. Jenže čtvrteční rozhodnutí pražského městského soudu, který zrušil čtveřici mimořádných opatření resortu zdravotnictví, přimělo kabinet obrátit a omezení volného pohybu, maloobchodu a služeb schválit jako krizová opatření vlády podle krizového zákona.

Pokud by poslanci nouzový stav neprodloužili, znamenalo by to jediné: 1. května by padla veškerá zavedená opatření, která se mají právě do 25. května postupně rozvolňovat. Tedy např. uzavřené obchody, restaurace a další.

Soud zrušil opatření omezující obchod a volný pohyb

Koronavirus

Benda: Musí být jasné podmínky

„To by nebyla dobrá cesta a hrozilo by obrovské riziko masivní nákazy,“ řekl  ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a odkázal na názor odborníků. „Věřím, že Sněmovna stav nouze prodlouží, jinak by riziko pro veřejné zdraví bylo enormní,“ dodal Vojtěch.

Stejně jako při prvním prodlužování stavu nouze chtějí i tentokrát navrhnout komunisté kompromis, a to prodloužení tentokrát o jeden týden.

„Byli jsme původně ochotni podpořit prodloužení do 17. května, což jsme měli politicky projednané a schválené výkonným výborem, pak přišlo rozhodnutí vlády o rozvolňování opatření, tudíž nevidím důvod pro delší prodloužení než o týden,“ řekl Právu šéf KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Přibyl tady důležitý argument.
Tomio Okamura

Vládě by případně mohla pomoci SPD. Zatímco předseda a místopředseda dolní komory Tomio Okamura původně Právu řekl, že s měsíčním prodloužením jeho hnutí nesouhlasí, v průběhu dne po slovech Vojtěcha, že jde o shodu odborníků, otočil. „Přibyl tady důležitý argument,“ zareagoval Okamura na ministrova slova. Podle jeho původních slov nebyl z pohledu ochrany životů a zdraví občanů k prodlužování o měsíc pádný důvod.

Vládu Okamura zkritizoval za vydávání nejasných a zmatečných zpráv. Podle něj ministři schválili nejasný režim přechodu hranic. „Chceme záruky v kontrole na hranicích, že se do Česka nedostanou lidé z rizikových oblastí. Pokud vláda tyto záruky neumí dát, tak spouští hazard se zdravím lidí,“ uvedl Okamura.

Prodloužení o dva týdny si dokáže představit ODS. „Za dané situace si prodloužení nouzového stavu na omezený čas a za zcela jasných podmínek dokážu představit,“ řekl Právu místopředseda klubu a šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda. Pak může podle něj následovat další „přezkum“ Sněmovnou. Podobně se pro ČT vyjádřil místopředseda ODS Martin Kupka.

Babiš: Zatím jsme to zvládli skvěle, Vojtěch odvádí dobrou práci

Domácí

Benda si přitom neodpustil ostrou kritiku na adresu vlády za chaotická rozhodnutí, v nichž se podle něj málokdo vyzná.

Piráti mají pro případnou podporu prodloužení nouzového stavu čtyři podmínky. Vláda podle nich musí složit účty za období nouzového stavu, včetně podezřelých nákupů pomůcek, musí zveřejnit data a prognózy, která jsou podkladem k opatření, musí odůvodnit přijatá rozhodnutí, aby byla v souladu se zákonem, a musí představit schéma pro částečné kompenzace lidem postiženým krizí. „Pokud nebudou tyto čtyři podmínky splněny, piráti nebudou pro prodloužení nouzového stavu hlasovat,“ řekl Právu šéf Ivan Bartoš.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana nastala nová situace kvůli chaosu ministra zdravotnictví. Jeho poslanci se rozhodnou, až vláda požádá, jistě to podrobně zdůvodní, včetně argumentů, k čemu je nouzový stav třeba, jaká omezení jsou na základě úplně čerstvých dat nutná a zda v této situaci platí či neplatí rozvolňování scénáře. „Celý tento chaos je zbytečný, od začátku krize upozorňujeme, že vláda musí postupovat podle krizového zákona,“ řekl Právu Rakušan.

Jakékoli prodlužování odmítá TOP O9, jejíž poslanci hlasovali proti jako jediní s Václavem Klausem ml. a šéfem klubu STAN Janem Farským už při prvním sněmovním jednání.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jurečka: Soud vládu asi hodně vylekal

Podle lidoveckého šéfa Mariana Jurečky bude záležet na tom, jaká opatření vláda chce provést v květnu a jaké důvody k tomu bude mít. „Chápu, že po čtvrtečním rozhodnutí soudu je pro vládu složitější situace, ale právě proto je nutné, aby vláda podrobně vysvětlila, pro jaká konkrétní opatření chce dál prodlužovat stav nouze. Zatím od vlády žádnou takovou informaci nemám,“ řekl Právu.

Později dodal: „Zvláštní, ve Sněmovně nám vláda včetně koaličních poslanců vysvětlovala, jak ta restriktivní opatření musí uvolňovat pomalu, a najednou do 24 hodin taková změna toho promyšleného plánu, který byl snad první v Evropě, jak říkal pan premiér. To je ten soud asi hodně vylekal.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám