Hlavní obsah

Nesmrtelná teta. Žena přežila útok nacistů, pád letadla a nakonec i koronavirus

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli se o někom dá říct, že má opravdu tuhý kořínek, tak je to 99letá Britka Joy Andrewová. Žena přežila pokus o vraždu, přežila pád letadla a překonala i rakovinu prsou. Když se letos nakazila koronavirem, vypadalo to s ní zle a její okolí už se pomalu smiřovalo s nejhorším. Jenže ani vir nakonec tuto ženu nezmohl.

Foto: Profimedia.cz

Joy Andrewová (vlevo) na fotografii z roku 2016, uprostřed je její neteř Toni Harrisonová, dcera Michele je napravo.

Článek

Joy Andrewová, která už ve vysokém věku trpí demencí, se nakazila koronavirem v ošetřovatelském domově Minster Grange v britském městě Yorku.

Zdravotníci počítali s tím, že 99leté ženě budou moci už jen zmírnit utrpení posledních dní. Ale krátce poté, co 57letá dcera Michele Andrewová přišla své matce říct poslední sbohem, se Joy začala zázračně vzpamatovávat.

Personál ošetřovatelského domu hleděl s němým úžasem na to, jak se Joy vrací její předešlá vitalita. Nyní se prý už žena těší, jak společně s přáteli a rodinou oslaví 22. listopadu své sté narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Joy Andrewová v uniformě ženských pomocných leteckých sborů RAF.

Dcera ví, že její matka je žena, která toho vydrží víc, než si většina lidí dovede představit. „Ona se jen tak z ničeho nerozsype. Ostatně jako řada lidí, co si prošla druhou světovou,“ charakterizovala svou matku Michele Andrewová.

Jediné, co na tom dceru trochu mrzí, je, že kvůli demenci Joy nejspíš nedocení, co se jí povedlo překonat. Vždyť koronavirus si vybírá nejvíc obětí právě mezi lidmi ve vysokém věku, kteří mají často další zdravotní komplikace.

Z šoféra se vyklubal vraždící nacista

Joy se narodila v severním Londýně v roce 1920. Za války se zapojila do ženských pomocných leteckých sborů, létala také jako součást posádky bombardéru a účastnila se náletů na Německo.

Po válce zůstala v Německu jako součást Britské armády v Porýní, která vznikla z 21. skupiny armád. Byla umístěna do Düsseldorfu a ubytována u staršího páru, s nímž se brzy spřátelila. Jejich dcera ale byla přesvědčená nacistka.

Jak popravovali nacisti. Na děsivé fotografii z války poznala čtenářka svého dědečka

Historie

Joy, která má židovsko-německé kořeny, byl po dobu její služby v Německu přidělen řidič, který ji zavezl, kam chtěla. Tak na vlastní oči mohla vidět zbytky budovy Říšského sněmu nebo norimberské procesy. Při jedné z vyjížděk ovšem řidič úmyslně naboural při pokusu Joy zavraždit. Později se ukázalo, že i on byl nacista. Joy si dodnes nese památku na nehodu v podobě jizvy na obličeji.

Záchrana od beduínů

Po návratu z Německa Joy začala pracovat u British Airways. I zde málem přišla o život. Při přeletu nad Afrikou se pilot odchýlil z kurzu, letadlu došlo palivo a stroj se na nad Libyí zřítil. Jako zázrakem se podařilo přežít celé posádce vyjma jednoho cestujícího, další nebezpečí ale představovala poušť, kde letadlo havarovalo.

Když už se smiřovali s osudem pomalé, ale jisté smrti, zachránili je beduíni, kteří zrovna kočovali nedaleko místa nehody.

Foto: Profimedia.cz

Joy Andrewová s manželem Davidem, velitelem letky RAF

Po roce 1950 se Joy vdala za Davida Andrewa, velitele letky z RAF, a v roce 1963 pár adoptoval Michele. Když už to vypadalo, že ty největší útrapy už má tato statečná žena za sebou, byla jí zjištěna rakovina prsou. I tuto nemoc se jí ovšem podařilo v roce 1970 překonat.

Tuhle ženu koronavirus neporazí

To její manžel David boj s rakovinou nezvládl a v roce 2013 zemřel.

Po odchodu manžela se začala u Joy projevovat postupující demence a přestěhovala se do ošetřovatelského domu. Tam žila poklidným životem, dokud nepřišla letos pandemie koronaviru. V květnu tohoto roku žena onemocněla covidem a její vyhlídky nebyly příznivé. Byla odkázána na přístroje.

Michele už se šla se svou adoptivní matkou naposledy rozloučit. Ale Joy znovu zabojovala a uzdravila se.

Koronavirus si v Evropě vyžádal už více životů než těžká chřipková sezona

Koronavirus

„Dokázala přežít pokus o vraždu, když se zjistilo, že její šofér byl nacista, byla jednou z prvních letušek British Airways na letech do Afriky a přežila pád letadla a byla zachráněna beduíny, překonala rakovinu prsou. Ne, tahle žena by nedovolila, aby ji zabil koronavirus,“ řekla dojatá dcera pro Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám