Hlavní obsah

Koronavirus si v Evropě vyžádal už více životů než těžká chřipková sezona

Novinky, tcs

V Evropě již zemřelo v souvislosti s koronavirem SARS-CoV-2 přes 200 tisíc lidí. Statistiky projektu EuroMOMO, který sleduje úmrtnost ve 24 evropských zemích, ukazují, že během vrcholu pandemie dosáhla excesivní úmrtnost mnohem vyšších čísel než za běžných chřipkových sezon i za těžké chřipkové sezony v roce 2018.

Foto: Novinky

Kumulovaná excesivní úmrtnost v Evropě

Článek

Koronavirové statistiky jsou v různých evropských zemích počítány různě, na rozdíl od smrtnosti je tedy celková úmrtnost v jednotlivých zemích spolehlivým faktorem, podle něhož lze pozorovat následky epidemií či pandemií.

Právě na tuto statistiku se specializuje projekt EuroMOMO (European Mortality Monitoring Activity), který zpracovává statistiky celkové úmrtnosti z 24 evropských zemí (Česká republika, ale třeba i Německo mezi nimi chybí).

Studie vydaná minulý týden porovnává excesivní úmrtnost (to je nadměrná úmrtnost oproti dlouhodobému průměru) v těchto zemích od prvního do osmnáctého týdne (končícího 3. květnem) letošního roku oproti stejnému období uplynulých čtyř let.

Evropa je nejhůře zasaženým kontinentem. S covidem-19 zemřelo již přes 200 tisíc lidí

Koronavirus

Oproti minulým letům došlo ke zvýšené úmrtnosti nejen v nejstarších sledovaných věkových kategoriích. Významný nárůst úmrtnosti zaznamenaly rovněž kategorie 15–44 a 45–64 let. Pouze věková kategorie 0–14 let nezaznamenala nadměrný počet úmrtí.

Celkový počet excesivních úmrtí dosáhl k 18. týdnu 185 tisíc. Ve výjimečné chřipkové sezoně 2018 to bylo o 75 tisíc lidí méně. V běžné chřipkové sezoně, jako byla ta v roce 2019, to bylo dokonce o 130 tisíc méně.

Neumírají jen ti, co by brzo zemřeli, tvrdí studie

„Vyšší věk a komorbidita jsou považovány za hlavní rizika úmrtí na covid-19. Můžeme tak slyšet argumenty, že covid-19 vede ke smrti u pacientů s očekávanou krátkou délkou života. To by mělo vést k relativně malým výkyvům excesivní mortality. Naše analýza nicméně naznačuje, že covid-19 měl navzdory silným sociálním opatřením a zvyšování zdravotnických kapacit silný dopad na celkovou úmrtnost,“ uvádějí autoři studie.

Dodávají, že během sledovaného období se v Evropě nevyskytovaly žádné další události, které by celkovou úmrtnost mohly výrazně ovlivnit. Výskyt letošní sezonní chřipky navíc nijak nevybočoval z dlouhodobého průměru.

„Odhadovaná excesivní úmrtnost tak může být připsána covid-19. Některé ze smrtí jsou spojeny přímo s covidem-19, některé mohou být spojeny s včasným neposkytnutím zdravotní péče u jiných nemocí kvůli covidu-19,“ stojí v závěru vědecké zprávy.

Nynější koronavirus je nakažlivější než originální verze, tvrdí studie

Koronavirus

Autoři dodávají, že další a přesnější data budou přicházet později, kdy si budeme moci udělat kompletní obrázek o rozsahu epidemie. Podle aktuálních dat EuroMOMO se v posledních týdnech počet úmrtí dostává do normálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám