Hlavní obsah

Neočkovaní lékaři? Mají protilátky nebo čekají na novou vakcínu

Právo, zr

Zarytých odpůrců vakcíny proti covidu je mezi lékaři minimum, míní odborníci. Ředitelům nemocnic prý neočkovaný personál obvykle argumentuje tím, že má po prodělání infekce stále dostatek protilátek v krvi. Někteří lékaři zase podle svých slov čekají na novou vakcínu Valneva, která funguje na bázi „mrtvého“ viru.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Proti covidu-19 je podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka očkováno asi 88 procent lékařů a 79 procent zdravotních sester. To však neznamená, že by zbytek nebyl proti onemocnění nijak chráněn.

Alespoň tak soudí ze svých zkušeností ředitel pražské Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. „Buď jsou očkovaní, nebo čekají, až jim uplyne půlroční lhůta od prodělání nemoci. Musím říct, že v nemocnici nemám žádného lékaře tzv. antivaxera,“ řekl Novinkám s tím, že asi 90 procent personálu Motola je proti covidu chráněno.

Babišova vláda proti nově vznikající: Povinné očkování bude

Domácí

„U nás v nemocnici jsou dva typy lékařů, kteří nejsou očkovaní. První si naměřil vysoké množství protilátek proti covidu. Druhý důvod je, že čekají na proteinovou vakcínu,“ uvedl Ludvík. Vakcína Valneva patří mezi tzv. inaktivované. Obsahuje v sobě celý „usmrcený“ virus SARS-CoV-2, a proto se očekává, že bude lépe chránit proti jeho mutacím. EU prozatím nakoupí asi 27 milionů dávek.

Informací je dostatek. Každý se mohl rozhodnout. U některých osobností je to tak, že tam už nepomůže vůbec nic.
Svatopluk Býma, Společnost všeobecného lékařství<br />

Proočkovanost mezi lékaři a sestrami v nemocnicích bude podle Ludvíkových odhadů určitě vyšší než mezi ambulantními zdravotníky. „Na lůžkových odděleních jsou lékaři s covidem dennodenně ve styku,“ podotkl ředitel Motola.

Nechají se očkovat, míní ředitelé nemocnic

Povinné očkování, které chce vyhláškou nařídit vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) od března příštího roku, Ludvík podporuje. Odchody zaměstnanců kvůli němu nečeká. „Skoro bych se vsadil, že se nechají naočkovat všichni. Přece kvůli tomu nepřijdou o práci. Jsme velká, prestižní nemocnice, všichni chtějí dělat dál svou práci,“ dodal Ludvík.

V Motole přitom na klinice anesteziologie pracuje i lékař Lukáš Pollert, který veřejně bojuje proti pandemickým opatřením a mimo jiné zpochybňuje i důležitost očkování.

Trutnov chystá o víkendu vakcinační maraton, očkovat se bude i v noci

Koronavirus

Předseda Společnosti všeobecného lékařství a docent Lékařské fakulty v Hradci Králové Svatopluk Býma má podobný postoj jako Ludvík. Podporuje povinné očkování a výpovědí lékařů se nebojí. „Nezpůsobí to vůbec nic,“ poznamenal.

I on se setkává s tím, že je řada neočkovaných lékařů v šestiměsíční ochranné lhůtě po prodělání covidu. „To je jeden důvod, proč nejsou očkovaní. Další důvod může být i zdravotní kontraindikace. No a nebudeme si nic nalhávat, i někteří mají názory, které se nazakládají na evidence-based-medicine (medicína založená na důkazech),“ řekl Novinkám Býma.

Nemyslí si proto, že by se pro neočkované lékaře měla vytvořit nějaká edukační kampaň. „Informací je dostatek. Každý se mohl rozhodnout. U některých osobností je to tak, že tam už nepomůže vůbec nic,“ dodal Býma.

Třetina sociálních pracovníků není očkovaná. Až budou muset, půjdou, míní šéf asociace

Koronavirus

Zda by tito lidé měli opustit Českou lékařskou komoru, je podle Býmy spíš na prezidentovi komory Kubkovi. Ten k odchodu lékařů antivaxerů vyzval už 18. listopadu v rozhovoru pro Novinky.cz. Poznamenal, že ČLK lékaře jednoduše vyloučit nemůže. Lékař, který není členem komory, přitom podle české legislativy nemůže vykonávat lékařské povolání.

Podle Býmy zkrátka záleží na platné legislativě. „Pokud je něco dobrovolné, tak je to dobrovolné. Pokud by se něco nařídilo např. zákonem, tak se situace mění,“ dodal.

Očkovaní do ordinace jen s respirátorem! Na antivaxery z řad lékařů chodí stížnosti

Domácí

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně je podle jejího ředitele Vlastimila Vajdáka naočkovaných asi 85 procent zdravotníků. „Lékařů je naočkovaná většina, zhruba 10 procent se týká nelékařského personálu, tzn. sester a sanitářů. Ti, co odmítají, k tomu mají různé důvody – někteří zdravotní, jiní covid prodělali a argumentují protilátkami. Někteří se k důvodům vůbec nechtějí vyjadřovat,“ sdělil Novinkám.

„Samozřejmě doufáme, že povinné očkování přiměje většinu z nich nechat se naočkovat, protože by museli přejít do jiných než zdravotnických profesí. A to v dnešní pracovně nejisté době asi nebude nejlepší řešení,“ dodal.

Prezident ČLK lékaře vyloučit nemůže

Pokud by chtěla proti odpůrcům očkování zakročit lékařská komora, nemá snadnou cestu. Jak informovala v neděli na svých stránkách, návrh na zahájení disciplinárního řízení s členem komory, zpravidla na základě stížnosti nebo něčího podnětu, musí podat revizní komise sdružení lékařů ČLK v okrese, kde je lékař evidován. Žádný jiný orgán komory takový návrh podle zákona podat nemůže.

Policie řeší útoky antivaxerů na propagátory očkování

Krimi

Je-li podán návrh na zahájení disciplinárního řízení, rozhoduje o něm čestná rada okresního sdružení lékařů České lékařské komory. Uzná-li lékaře vinným, může uložit důtku, nebo pokutu do výše 20 000 Kč. Vyloučit z komory lékaře nemůže.

„Vyloučit lékaře z komory může pouze čestná rada komory poté, co návrh na zahájení disciplinárního řízení podala revizní komise okresního sdružení a čestná rada okresního sdružení rozhodla o předání případu čestné radě komory k uložení přísnějšího disciplinárního opatření, než je v její kompetenci,“ dodává na svých stránkách komora.

Lékaře lze disciplinárně postihnout pouze pro výkon povolání v rozporu s odborností, etikou, nebo zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám