Hlavní obsah

Není čas na oslavování, připravme se na druhou smrtící vlnu, nabádá šéf evropské WHO

Novinky, nčs

Ačkoli počty nových obětí pandemie koronaviru v Evropě postupně klesají, šéf evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Hans Kluge varuje před druhou vlnou koronaviru a nabádá země, aby se na situaci připravily, uvedl britský deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Hans Kluge

Článek

Pandemie není u konce, tvrdí Kluge, jenž varuje evropské země před druhou vlnou  koronaviru. „Není čas na oslavování, je čas na přípravu,” říká šéf evropského regionu WHO.

Ačkoli počty nových obětí ve Velké Británii, Itálii či Francii začínají klesat, podle Klugeho to není známka toho, že by byla pandemie na ústupu. Epicentrum nákazy je podle něj v současné době na východě. Zvyšující se počet případů hlásí Rusko, Ukrajina, Bělorusko či Kazachstán, varoval Kluge.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v Evropě za návrat k normáluVideo: Reuters/AP

Podle něj by měly země využít současný stav k přípravám na druhou vlnu pandemie. Měly by zvyšovat kapacity nemocnic, zejména pak jednotek intenzivní péče. „Singapur a Japonsko to pochopily velmi rychle a začaly se připravovat na druhou vlnu,” uvedl jako příklad Kluge a doplnil, že podobnou cestou se vydávají také skandinávské země.

Tisíce Evropanů demonstrovaly za návrat k normálu

Koronavirus

Kluge se obává, že druhá vlna na podzim letošního roku by navíc mohla kolidovat s epidemií jiných nemocí. „Jsem tím velice znepokojen, na podzim tady může být druhá vlna ve spojení se sezonní chřipkou či spalničkami,” varuje.

Musíme být opatrní

Jeho obavy chápe také britský vrchní vládní poradce pro zdravotnictví Chris Whitty. Ten srovnává současnou pandemii se situací před sto lety, kdy ve světě řádila španělská chřipka. „Druhá vlna může být více smrtící než ta první,” myslí si.

Čeká nás temná zima, tvrdí imunologové. Druhá vlna koronaviru se potká s dalšími infekcemi

Koronavirus

„Z historie víme, že země, které nebyly příliš zasaženy první vlnou, mohou být postiženy druhou smrtící vlnou. Musíme být velmi opatrní,” říká Kluge, zatímco mnoho evropských zemí pomalu začíná uvolňovat vládní restrikce a obyvatelé demonstrují za návrat k normálu.

„Lidé si myslí, že je karanténa u konce. Dokud neexistuje účinná léčba onemocnění covid-19, musí být postupováno při uvolňování pomalu a obezřetně. Vždycky jsme si mysleli, že zdraví je klíčem k ekonomické prosperitě, ale je to ještě vážnější. Kde není zdraví, tam není ekonomika, na to nesmíme zapomínat. Veřejné zdraví si zaslouží být na špici priorit,” dodává Kluge.

Anketa

Obáváte se druhé vlny šíření nemoci covid-19?
Ano
69,7 %
Ne
30,3 %
Celkem hlasovalo 10296 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám