Hlavní obsah

Nemocných lékařů a sester díky očkování ubylo

Právo, Jan Martinek

Šíření koronaviru v ČR je kvůli nakažlivější britské mutaci opět na vzestupu, nákazu se ale podařilo významně snížit u zdravotníků.

Foto: Univerzita Karlova/Vláďa Šigut

Ilustrační foto

Článek

Počty lékařů a zdravotních sester nakažených koronavirem s mírnými výkyvy klesají. Celkem bylo ke čtvrtku podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 2686 zdravotnických pracovníků pozitivních na koronavirus, z toho 295 lékařů a 1205 sester a zbytek byli ostatní zdravotníci.

„Počty nakažených zdravotnických pracovníků setrvale klesají, a to ve všech segmentech péče včetně akutní lůžkové péče. Jde jednoznačně o efekt očkování,“ řekl Právu ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. V Česku je naočkováno 40 procent zdravotnických pracovníků, v akutní lůžkové péči je to 60 procent.

Nejvíc chybějí v zatížených krajích 

Nejvíce zdravotníků s covidem je v nejpostiženějších krajích. „Nejvyšší počty nakažených zdravotnických pracovníků v přepočtu na 100 úvazků nyní vykazují nejvíce zatížené kraje Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský. To potvrzuje, že nákaza zdravotnických pracovníků souvisí s celkovou virovou zátěží populace,“ řekl Dušek.

Převážet covidové pacienty už není kam, říká šéf slánské nemocnice. Ministerstvo to rozporuje

Domácí

Proti minulému týdnu se ovšem čísla mírně zvedla, stoupl například počet nakažených zdravotních sester. Podle Duška to však neznamená obrat k negativnímu vývoji.

„Vyléčení, ale dušní“

„Není to celkový trend, spíš už ty poklesy nejsou tak prudké. Ale hlavně existují velké rozdíly mezi regiony a ty nejvíce zatížené drží ty hodnoty nahoře. Naopak Morava a Slezsko klesá,“ uvedl ředitel ÚZIS.

Čísla jsou výrazně nižší než při podzimní vlně v říjnu, kdy počet nakažených zdravotníků přesáhl deset tisíc. Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka se v ČR celkově nakazilo 66 tisíc zdravotnických pracovníků, tedy více než čtvrtina.

Omezte kontakty, přidejte rozum, prosí ředitelé královéhradeckých nemocnic

Domácí

„Nyní je to už výrazně méně než na podzim. Dá se očekávat, že se další zdravotníci ještě nakazí, ale do tak hrozných čísel už to nepůjde,“ řekl Právu Kubek. Větší problém však podle něj je, že jsou zdravotníci vyčerpaní, mnoho z nich má stále problémy po prodělané infekci.

„Máme mnoho takzvaně vyléčených kolegů, kteří jsou stále dušní, nejsou schopni chodit do práce. Řada z nich, zvláště těch starších, pracuje i se zdravotními obtížemi. Zdravotníci mají ,pocit opuštěné jednotky‘, když slyší ty hlouposti, že se teď bude rozvolňovat,“ uvedl pro Právo Kubek.

Přibývá nakažených rodiček i dětí

Domácí

Ačkoliv nemocných zdravotníků je méně, kapacity jsou podle něj nejnižší za celou dobu trvání epidemie. Už proto, že pacientů ve vážném stavu je nyní nejvíc. „Počet hospitalizovaných je sice zdánlivě o dva tisíce nižší než v říjnu, ale realita je jiná. Na lůžkách stále leží pacienti, kteří jsou po dvaceti dnech papírově vyléčeni,“ narážel Kubek na praxi v nemocnicích, kdy je pacient po určité době formálně prohlášen za vyléčeného, ale stále leží na lůžku, protože má další potíže.

„Na podzim byli navíc v nemocnicích hlavně senioři starší 80 let, kteří se buď uzdravili, nebo poměrně rychle zemřeli. Kdežto nyní jsou na lůžkách mladší ročníky, padesátníci. Doba hospitalizace se u nich prodlužuje,“ uvedl Kubek.

Britská mutace už v Česku převládá

Laboratoře ke čtvrtku odhalily 10 813 případů koronaviru, o 1300 více než v uplynulém týdnu. Celkově 18 739 Čechů s covidem zemřelo. V ČR se čím dál tím rychleji šíří mnohem nakažlivější britská mutace.

„V tuto chvíli je v ČR už polovina pozitivních nakažena britskou variantou, převládá už ve všech regionech,“ uvedl ve čtvrtek Václav Navrátil, ředitel společnosti Diana Biotechnologies, která vyrábí PCR testy, jež mohou mutace viru rozlišit.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

Podle něj bude nyní k růstu počtu nakažených docházet i při dodržování opatření. „Množství nakažených původní variantou klesá, ale současně s tím stoupá počet nakažených s britskou variantou,“ řekl Navrátil. Pokud bude současný trend pokračovat, mohly by podle něj počty nakažených už začátkem jara překonat i podzimní vlnu.

Jak už Právo informovalo, Národní referenční laboratoř pod Státním zdravotním ústavem (SZÚ) zjistila britskou mutaci ve více než 70 procentech vzorků například na Trutnovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám