Hlavní obsah

Nemocnice v Uherském Hradišti uzavřela JIP, zdravotníci a pacient mají koronavirus

Uherské Hradiště

Nemocnice v Uherském Hradišti uzavřela jednotku intenzivní péče (JIP) a nepřijímá na ni pacienty. U devíti zaměstnanců se potvrdila nákaza koronavirem a pozitivní test měl i jeden z pacientů pooperačního oddělení. Ve středu o tom informoval mluvčí krajských nemocnice Egon Havrlant.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pacienti z JIP byli přesunuti na infekční oddělení nemocnice.

Článek

V domácí karanténě podle něj zůstávají tři desítky zdravotníků, sedm pacientů bylo nutné přeložit na lůžka infekčního oddělení.

Podle předsedy představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomíra Maráčka se nemocnice s rizikem koronavirové infekce patrně budou potýkat ještě dlouhou dobu.

ON-LINE: Ze zahraničí si koronavirus přivezlo 19 Čechů

Koronavirus

„Onemocnění se naštěstí prokázalo jen u jednoho z pacientů, testy ale ukázaly, že covid pozitivní jsou zdravotní sestry a další nelékařští pracovníci, bylo tedy nutné uzavřít celé pracoviště pooperační intenzivní péče. Pacienty ale můžeme ubezpečit, že pooperační intenzivní péče je zajištěna v rámci spolupráce našich nemocnic,“ uvedl Maráček.

Preventivní testování zaměstnanců

Další pozitivní pacient leží v nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO), ale s případem nesouvisí. „Jeho stav je dobrý, nemá žádné příznaky, nyní je v péči infekčního oddělení a v izolaci na infekčních lůžkách je pro jistotu i dalších šest pacientů, kteří byli ve stejnou dobu rovněž na intenzivní péči. Testy u personálu vyšly pozitivně v devíti případech, do čtrnáctidenní karantény jsme ale z preventivních důvodů raději poslali celé pracoviště, tedy tři desítky zdravotníků,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Sládek.

Maďar: Cestování může vyvolat druhou vlnu, jediná jistota je zůstat doma

Domácí

„U nikoho dalšího zatím testy covid-19 nepotvrdily, preventivně se testují a trasují další zaměstnanci. Provoz všech ostatních oddělení Uherskohradišťské nemocnice běží standardně, pooperační intenzivní péče je zajištěna v nemocnicích ve Zlíně a Kroměříži,“ dodal mluvčí.

Testy se u pacientů a zdravotníků, kteří mohli přijít s nakaženými do kontaktu, budou opakovat s odstupem několika dnů. Nemocnice situaci řeší s krajskými hygieniky.

Situace v ohniskách nákazy se zklidňuje, hygienici ale zůstávají obezřetní

Domácí

„Je to nepříjemné, ale reagovali jsme rychle a udělali jsme vše, abychom případnému šíření koronaviru zabránili. Zpřísnili jsme znovu hygienická opatření, apelujeme na pacienty i zdravotníky, aby nosili roušky v celém areálu, soustředili se na důsledné dodržování hygieny rukou,“ doplnil Sládek. V nemocnici stále platí zákaz návštěv.

V České republice bylo v úterý potvrzeno 103 nových případů nákazy. S nemocí covid-19 se momentálně potýká 4545 osob, 355 lidí v souvislosti s chorobou zemřelo a 8441 se již vyléčilo. Ve vážném stavu je 132 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám