Hlavní obsah

Situace v ohniskách nákazy se zklidňuje, hygienici ale zůstávají obezřetní

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace ve třech ohniskách koronaviru v České republice, tedy v Karviné, ve Větrném Jeníkově a v Církvicích, se podle informací Novinek uklidňuje. V Církvicích přibyly v pondělí pouze dva případy, a situace se tam tak podle mluvčí krajské hygienické stanice zlepšuje. Počet nových případů klesá také v Karviné, přesto jich je tam každý den mezi 20 až 40. Ve Větrném Jeníkově v úterý nepřibyl zatím žádný nakažený.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Důl Darkov

Článek

V obci Církvice se objevilo ohnisko minulý týden v pobočce firmy HR Partner CZE. Původně bylo nakažených 13 zaměstnanců, ale následně začali přibývat další. V souvislosti s ohniskem onemocněli také tři lidé na kutnohorském pracovišti firmy Foxconn.

„Naposledy včera přibyly dva případy v souvislosti s ohniskem, celkově jich je tedy 48. V této chvíli si myslíme, že se situace zlepšuje, musíme ale počkat ještě několik dní na vyhodnocení výsledků,“ sdělila v pondělí Novinkám mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Koronavirus mají tři zaměstnanci kutnohorského Foxconnu, kolegové jsou v karanténě

Koronavirus

Pokud by podle ní tento trend pokračoval, existuje i možnost zrušení či omezení současných opatření. „To by mohlo být na stole už tento pátek,“ dodala mluvčí.

Kvůli ohnisku v obci musí lidé na Kutnohorsku nosit ve vnitřních prostorách roušky. V okrese jsou také omezeny akce (na venkovních akcích nesmí být více než 300 lidí a ve vnitřních prostorech více než 200). Zakázány jsou také návštěvy ve všech zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory.

Nových případů ubývá na Karvinsku 

Počet nových případů klesá také na Karvinsku, které je aktuálně nejpostiženějším regionem. Nákaza se tam rozšířila mezi zaměstnanci dolů OKD.

„Denně přibývá mezi 20-40 novými případy, což je znatelný pokles proti předchozím týdnům. Jestli se situace zlepšuje, nelze ale zatím ještě říct,“ sdělil Novinkám Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Moravskoslezském kraji.

Pirátka z Karviné: Babiše jsem na problém upozorňovala už v březnu

Domácí

Záležet podle něho bude na tom, jak se projeví na situaci uzavření dolů OKD, které nařídila vláda předminulý týden. Případné rozvolnění opatření v regionu by mohla ovlivnit ale i další plošná testování zaměstnanců v dolech ČSM- sever, ČSM-jih a ČSA.

„Od 19 do 22. července budeme testovat podruhé pracovníky dolů ČSM-sever a ČSM-jih. Testovat budeme ale pouze ty, kteří neměli doposud pozitivní test,“ uvedl Kopřivík. V dole ČSA pak podle něho proběhne testování stovek klíčových pracovníků.

Větrný Jeníkov

V ohnisku ve Větrném Jeníkově v okrese Jihlava nepřibyl v úterý ke 14. hodině ani jeden nakažený. „Vypadá to příznivě,” sdělila Novinkám Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Ve Větrném Jeníkově opět zavedli roušky, koronavirus se potvrdil celkem u 14 lidí

Koronavirus

Zdali se ale situace zlepšila, bude jasné až poté, co budou otestovány kontakty nakažených koronavirem. „Pokud by to dopadlo ale dobře, mohlo by dojít k uvolnění restrikcí,” dodala Dvořáková.

Na Jihlavsku musí lidé nosit od úterních 15. hodin roušky v městské hromadné dopravě, v prodejnách, ve velkých nákupních centrech, ve zdravotnických zařízeních a v sociálních službách.

Povinné jsou i na hromadných veřejných akcích konaných ve venkovních i vnitřních prostorách i na všech místech, kde jsou lidé v kontaktu menším než 1,5 metrů s výjimkou bydliště. Lidé je musí nosit také při kontaktních službách, tedy například u kadeřníka, kosmetičky či na pedikúře.

V pondělí v ČR přibylo 64 případů koronaviru. Jde o podobný přírůstek jako o víkendu. Od března se nakazilo 13 238 lidí, vyléčilo se z nich 8373. Po minulém týdnu, kdy tři dny po sobě bylo nových případů přes sto, se nyní počty již třetí den pohybují v řádu desítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám