Hlavní obsah

Nemocnice mají roušky na několik dní

Novinky, Klára Beranová

Nemocnice v České republice se shodují, že mají dostatek ochranných prostředků pro zdravotníky i pacienty na příštích několik dní. Pokud by se nicméně v tuzemsku počet pacientů nakažených koronavirem skokově zvýšil, mohly by podle nich v takovém případě ochranné pomůcky rychle dojít. Rozdílný je ale počet zásob v jednotlivých nemocnicích, někde mají roušky pouze na čtyři dny. Hasiči další pomůcky rozvážejí o víkendu.

Foto: Jaroslav Beneš, ČTK

Zdravotníci ze speciálního sanitního vozidla

Článek

„Nemocnice mají na nejbližší dny dostatek pomůcek. Pokud začnou přibývat nemocní, budeme potřebovat ale pomůcek více,“ sdělil Novinkám mluvčí nemocnic v Plzeňském kraji Jiří Kokoška.

Podobné ohlasy znějí i z dalších nemocnic. „Na několik dní jsme zatím zásobeni, uvidíme ale, jaká bude spotřeba v následujících dnech,“ řekl pro Novinky mluvčí Fakultní nemocnice v Brně Pavel Žára.

15 tisíc nakažených 

Většina nemocnic se tak shodne na tom, že za aktuální situace mají dostatečné zásoby roušek a respirátorů, a to alespoň na několik dalších dní. Nesměl by se ale podle nich skokově zvednout počet nakažených koronavirem. Potom by se zásoby v nemocnicích rychle zmenšily a tam, kde mají zásob nejméně, by mohly i dojít.

V Česku se nakazí 15 tisíc lidí, z toho 3 tisíce do konce března, zní odhad ÚZIS

Koronavirus

Podle prvních odhadů by se mělo přitom v tuzemsku nakazit koronavirem 15 tisíc lidí, z toho tři tisíce nakažených by měly být do konce března.

Rozdílný je počet zásob v jednotlivých nemocnicích. Zatímco někde mají zásoby ochranných pomůcek na několik týdnů, jinde jen na několik dnů. „Máme dostatek roušek, jsme jedna z nejlépe zásobených nemocnic,“ sdělila Novinkám mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová.

Středočeský kraj si roušky a respirátory distribuuje sám

Koronavirus

Dobrá je situace také ve Fakultní nemocnici v Olomouci. „V tuto chvíli máme dostatečné zásoby pro pacienty i zdravotníky. Pokud by měla současná situace trvat, máme zásoby na několik týdnů,“ řekl Novinkám mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Roušky na 4 dny

Na druhou stranu v nemocnici v Uherském Hradišti mají zásoby pouze na 4 dny. „V Uherskohradišťské nemocnici máme nyní 12 tisíc roušek, denní spotřeba je cca 3 tisíce kusů,“ svěřil Novinkám mluvčí nemocnic ve Zlínském kraji Egon Havrlant. Roušky tak v této nemocnici dojdou v úterý. O víkendu ale hasiči rozvážejí další materiál.

Vězni šijí roušky z prostěradel

Domácí

O něco lépe je na tom potom Krajská nemocnice v Libereckém kraji. „Naše zásoba respirátorů FFP2, FFP3, ústenek a desinfekce nám stačí na týden,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář s tím, že ale nemají žádné ochranné obleky.

Vojtěch: Zásobování je dobré

Dodávky ochranných prostředků, které přicházejí do České republiky, jsou rozdělovány kraje a rozvážejí je hasiči. Nemocnice mají často i vlastní dodavatele.

V některých nemocnicích také využívají ručně ušité roušky. „Vypomáháme si látkovými rouškami, které dostáváme od dobrovolníků ze všech stran. Ve Zlíně už doručili do nemocnice přes 5000 látkových roušek, v Uherském Hradišti dokonce jednou tolik,“ sdělil Havrlant.

Podle ministerstva zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pak probíhá zásobování nemocnic velmi dobře. „Do nemocnic jsme zavezli stovky tisíc respirátorů a roušek,“ řekl ministr v pátek na tiskové konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám