Hlavní obsah

Němečtí lékaři zpochybňující rizika covidu dávají lidem potvrzení, že nemohou nosit roušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Skupina německých lékařů, která zpochybňuje závažnost nemoci covid-19 a hovoří v souvislosti s onemocněním o spiknutí, vystavuje lidem posudky, které je osvobozují od povinnosti nosit roušky. Někteří tak přitom činí, aniž by dané pacienty vyšetřili, upozornil pořad Report Mainz veřejnoprávní televize ARD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví se proti takové praxi ohradilo.

Iniciativa, která si říká Lékaři pro osvětu, se na internetu vyslovuje pro široké vystavování posudků proti povinnosti nosit roušky, která v Německu platí například v prostředcích hromadné dopravy nebo v obchodech.

Rakouská země u hranic s Českem opět zavádí roušky

Koronavirus

Lékaři mají koronavirus za velké spiknutí

Předáci iniciativy, která sdružuje stovky lékařů, označují koronavirus za nepříliš nebezpečný a opatření přijatá k jeho omezení považují za součást velkého spiknutí.

Novináři napsali náhodně vybraným 40 lékařům z uskupení se žádostí o vystavení atest, že nemusejí nosit roušku. Výslovně přitom uvedli, že o to nežádají ze zdravotních důvodů, ale kvůli osobní averzi nosit je. Na dotaz odpovědělo 19 lékařů. Žádný z nich požadavek z etických důvodů neodmítl, někteří rovnou napsali, že dostat u nich takový posudek je možné.

Pro statisíce lidí na severu Německa začala kvůli koronaviru okamžitě platit přísná pravidla

Koronavirus

Jeden z doktorů uvedl, že za 50 eur (1336 korun) potvrzení vystaví a zašle e-mailem bez nutnosti jakéhokoli vyšetření. Zdravotní diagnózu, kterou atest zdůvodní, mu má pacient zaslat sám.

Ordinace lékařů ve čtyřech spolkových zemích novináři navštívili přímo. Vždy dostali potvrzení, že nemusejí nosit roušku. Ve dvou případech s danými lékaři ani nemluvili, natož aby je někdo vyšetřil.

Korona na jatkách v Německu se stala rozbuškou

Koronavirus

Takový postup je podle ministerstva zdravotnictví nepřípustný. Podle odborníků tím daní lékaři porušují nejen stavovské předpisy, ale zřejmě i trestní zákoník, který zakazuje vystavovat chybné lékařské atesty.

Zdravotnický expert vládní sociální demokracie (SPD) Karl Lauterbach navíc upozorňuje, že tito lékaři na sebe berou zodpovědnost za to, když se některý z jejich pacientů koronavirem v důsledku obcházení platných nařízení nakazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám