Hlavní obsah

Německo prodlužuje lockdown do 10. ledna

Novinky, Jitka Zadražilová
Berlín

Německo prodlužuje částečný lockdown až do 10. ledna. Oznámila to kancléřka Angela Merkelová po středečním jednání s ministry spolkových zemí.

Foto: Pool, Reuters

Šéf ústavu Institutu Roberta Kocha pro kontrolu a prevenci nemocí Lothar Wieler

Článek

„V zásadě zůstává stav takový, jaký je,“ řekla Merkelová. To znamená, že nadále zůstanou uzavřené kavárny, restaurace a bary, nefungují divadla muzea a další volnočasové aktivity. Obchody zůstávají otevřené za dodržení přísných hygienických podmínek, to samé platí pro služby, jako například kadeřnictví.

„Virus nezná hranice ani čas,“ prohlásil Lothar Wieler, šéf ústavu pro kontrolu a prevenci nemocí s názvem Institut Roberta Kocha (RKI). Opatření má napomoci ochránit rizikové skupiny, kterými jsou především senioři. V Německu podle jeho slov patří do skupiny ohrožených 30 milionů lidí.

Přes milion nákaz zarmoutilo Němce

Koronavirus

Počet úmrtí stále roste. „Vidíme, že většina lidí, kteří zemřou v souvislosti s covidem-19, jsou starší 70 let,“ říká Ute Rexrothová z institutu. Těžký průběh nákazy mohou mít i mladší lidé, je to podle ní ale méně časté než u nakažených starších lidí. Počet ohnisek nákazy v domovech důchodců a pečovatelských zařízeních je podle ní stejně vysoký jako na jaře.

Německo nečeká. Začne očkovat proti covidu už v prosinci

Koronavirus

Podle Wielera některé nemocnice dosáhly svých limitů. Počet úmrtí z týdne na týden stoupá. „Tento vývoj, bohužel, nepřekvapuje,“ říká. „V posledních několika týdnech jsem zdůrazňoval, že musíme dostat počet případů nově nakažených na úroveň, kterou zvládnou zdravotní úřady, nemocnice a laboratoře,“ řekl. Dále zdůrazňuje: „Izolace a karanténa jsou velmi důležitými pilíři v boji s touto pandemií. Cílem je snížit míru infekce na úroveň, s níž se dokážeme vypořádat.“

Německá vláda přiškrtí úhradu ztrát

Evropa

„Byl bych jen rád, kdybychom tuto nákazu brali všichni vážně a dodržovali pravidla,“ apeloval Wieler na obyvatele. Lze se podle jeho slov dostat na úroveň 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel do Vánoc. „Jde to, příkladem může být Hamburk. Ale je potřeba sounáležitosti všech lidí a záleží to na jejich chování,“ řekl Wieler.

Reklama

Výběr článků

Načítám