Hlavní obsah

Přes milion nákaz zarmoutilo Němce

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo se stalo dvanáctou zemí na světě, která překonala práh jednoho milionu nakažených novým koronavirem virem SARS-CoV-2. Vyplynulo to ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse v americkém Baltimoru, která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje.

Foto: Michael Kappeler

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Jen v pátek se ve Spolkové republice s přibližně 83 miliony obyvatel nakazilo podle oficiálních statistik 21 695 lidí, přes víkend pak přibylo dalších 25 780 nakažených. Celkový počet nakažených vzrostl zhruba na 1 053 869.

Už ve čtvrtek přitom počet nakažených v Německu přesáhl jeden milion. Stejný den v zemi s covidem-19 zemřelo 426 lidí, což je zatím nejvyšší počet zaznamenaný za 24 hodin. Onemocnění celkem podlehlo 16 248 pacientů, zotavilo se jich 739 100.

Předpokládáme, že skutečný počet infekcí bude vzhledem k neodhaleným případům vyšší
Lothar Wieler, šéf berlínského Institutu Roberta Kocha

„Předpokládáme, že skutečný počet infekcí bude vzhledem k neodhaleným případům vyšší,“ řekl televizi ZDF Lothar Wieler, šéf berlínského Institutu Roberta Kocha. První případ nákazy zaznamenali na sklonku ledna v bavorské firmě Wenbaasto. O měsíc později ohlásily pacienty Bádensko-Württembersko a Severní Porýní-Vestfálsko a jako poslední spolková země 10. března Sasko-Anhaltsko potvrdilo, že má infikované.

Poté, co počty nemocných stoupaly, začal platit lockdown, který vývoj pandemie dostal pod kontrolu. Protože zdravotnictví spadá do kompetence jednotlivých spolkových zemí, musela se kancléřka Angela Merkelová dohodnout na nejzákladnějším se 16 zemskými premiéry. Pravidla se přesto lišila, takže například pro nošení roušek platila odlišná v obou zemích sousedících s Českem – v Bavorsku a Sasku.

Nákupy se Němcům komplikují, v obchodech musí být 20 metrů čtverečních na zákazníka

Koronavirus

Léto přineslo méně přírůstků infekce, avšak v říjnu a počátkem listopadu nárůst dramaticky explodoval a začal dosahovat nejvyšších hodnot. Tento týden si berlínská vláda a země plácly na to, že v týdnech před Vánoci se zpřísní opatření omezující kontakty mezi lidmi, aby se omezilo riziko infekce během svátků.

Jako na lince

Jednoho večera na sklonku října Albrecht Broemme (67) začal na zelené podložce rozmísťovat kostičky stavebnice Lego. Z modrých a červených stvořil stoly. Od okolí je oddělil dlouhými šedými dílky a z bílých vykouzlil pět kabin, do nichž rozestavil figurky ze hry Člověče, nezlob se!.

Broemme, někdejší šéf Spolkové agentury pro technickou pomoc, tak navrhl model pro očkovací centra ve Spolkové republice. Už letos na jaře dostal pod palec zabezpečení provizorní nemocnice pro pacienty s covidem-19 na berlínském výstavišti – a nezklamal.

Německo prodlouží karanténu do 20. prosince, podmínky se zpřísní

Koronavirus

„Teď jako šéf projektu pro šest očkovacích středisek v Berlíně převádí svůj návrh z lega do reality. A to tak, aby v nich už před koncem roku mohlo denně dostávat toužebně očekávanou injekci až dvacet tisíc lidí,“ napsal týdeník Der Spiegel.

Spolková vláda koupí vakcínu a zorganizuje její dodání, jednotlivé spolkové země zřídí očkovací střediska a očkovací místa a obstarají injekce, kanyly, dezinfekční prostředky.

Na to, jak se vakcinace odehraje, pamatuje doporučení spolkového ministerstva zdravotnictví jednotlivým zemím, městům a obcím o čtyřiadvaceti stranách. Zájemce čeká něco jako linka: příjem (check-in), pak vysvětlovací rozhovor, vlastní očkování, monitoring a odbavení (check-out), přičemž jednotlivé fáze proloží čekání. „Celý proces nemá trvat déle než 15 minut,“ uzavřel Der Spiegel.

O Vánocích méně kontaktů
Takřka tři čtvrtiny Němců (73 procent) se chystají snížit o Vánocích kontakty s rodinou, včetně návštěv.
28 procent dotazovaných počítá s mírným omezením, 28 procent s výrazným a 17 procent s velmi výrazným.
Bezmála čtvrtina (23 procent) se o Vánocích nesetká s nikým.
Pro méně setkání se vyslovilo 78 procent v původní Spolkové republice a 58 procent v bývalé NDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám