Hlavní obsah

Německo má problém, zdravotníci se nechtějí nechat očkovat

– Berlín
Novinky, Jitka Zadražilová

Zhruba polovina zdravotníků v Německu se nechce nechat očkovat. Šokující výsledky přinesl průzkum Německé interdisciplinární asociace pro intenzivní péči. Podobné výsledky se týkají také ošetřovatelů v tamějších pečovatelských domech pro seniory, píše server týdeníku Focus. Pikantní je, že se s problémem očkování potýká i věhlasná berlínská klinika Charité.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„U nás je to na padesáti procentech. Jsem z toho velmi nešťastný. Doufal jsem, že to bude sto procent, protože pečovatelé a lékaři jsou důležití. A to i v tom, aby to dále nepřenášeli,” řekl Andrej Trampuž, vrchní lékař oddělení imunologie a septické chirurgie.

Brigitte Harz-Jahnelová, která provozuje seniorský dům v Mnichově, uvedla, že z 260 zaměstnanců se nechalo naočkovat něco málo přes 100 lidí. Další vakcínu odmítají. Podobné zkušenosti hlásí mnohá zdravotnická zařízení a pečovatelské domy.

Finové chystají očkování pro norky

Zahraniční

Mezi hlavními důvody neochoty zdravotníků nechat se očkovat jsou obavy z bezpečnosti vakcíny. Poukazují na to, že byla vyvinuta příliš rychle a není jasné, jaké může mít neblahé účinky v dlouhodobém horizontu. „Nebudu pokusným morčetem,“ nechala se slyšet jedna ze zdravotních sester, která odmítla sdělit své jméno. Mnohé se obávají, aby mohly mít v budoucnu děti, další jsou ve vleku absurdních spekulací a fám, píše Focus.

Evropská komise vydává debakl s vakcínami za rafinované vyjednávání, kritizuje Focus

Koronavirus

Odmítači očkování z řad zdravotníků tvrdí, že o vakcinační látce je toho známo příliš málo na to, aby byla považována za zcela bezpečnou. Jako příklad zmiňují to, že by očkování mohlo zhoršit chronické či dlouhodobé nemoci a zdravotní potíže.

Vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat...

Šéf lékařské komory v Hesensku Edgar Pinkowski apeloval na lékaře a všechny ostatní zdravotnické pracovníky, aby se nechali naočkovat. „Jasně vidíme, že lockdown nemá očekávaný účinek. Očkování je jediný způsob, jak chránit pacienty i sebe sama před vážnými důsledky viru,“ řekl. Ubezpečoval zdravotníky, že vakcína společnosti BioNTech nemá žádné relevantní, akutní a pochybné vedlejší účinky.

Očkování zrychlíme, slibuje Merkelová

Koronavirus

Podle Trampuže je jediná cesta, jak zdravotníky přesvědčit, v neúnavném vysvětlování, apeluje na to, aby lidé brali vysvětlování vážně. Nejčastější dotazy v debatách s personálem se podle něj týkají vedlejších účinků. „Na to mohu jednoduše odpovědět, že virus páchá takové škody, že to není možné s očkováním srovnávat,“ řekl.

Nad neochotou zdravotníků se pozastavuje také spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). Apeloval na všechny, aby si nechali aplikovat vakcínu, protože: „máte odpovědnost za ty, o které se staráte a ošetřujete je“.

Zdravotničtí pracovníci se proto musí podle jeho slov vzdělávat, musí mít dostatek transparentních informací.

Do restaurace pouze naočkovaní, navrhuje německý ministr zdravotnictví

Koronavirus

„Očkování je bezpečné. Alergické reakce se objevují rychle, v první hodině. Možná únava v prvních dnech není dlouhodobý následek. Virus má naopak dlouhodobé následky, ze kterých se lidé mohou zotavovat měsíce, možná i roky,“ dodal.

Vedle obav z vakcíny je podle listu Der Tagesspiegel také komplikovaný proces zařazení na očkovací seznam. Zatímco klienti pečovatelských domovů dostanou vakcínu od mobilních týmů, pečovatelé se musí s pomocí kódu objednat do očkovacího střediska v městské části Treptow, což pro některé znamená cestu přes celý Berlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám