Hlavní obsah

Němci ztrácejí trpělivost s lockdownem, večírky pořádají i na hřbitově

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Už i jinak disciplinovaní a odpovědní Němci ztrácejí trpělivost s přísnými protikoronavirovými opatřeními. Důkazem je situace z Mnichova, kde policisté v noci na čtvrtek nevěděli, kde dřív řešit porušování nařízení, píše server týdeníku Focus. Na mnoha místech bavorské metropole, mimo jiné i na hřbitově, se konaly nepovolené oslavy a večírky. Party se účastnily stovky lidí.

Foto: Britta Pedersen, ČTK/AP

Testování na koronavirus zdarma nabídl návštěvníkům berlínský klub KitKat.

Článek

Poprvé policisté dorazili ve středu v 19.15 hodin na Wedekindplatz v mnichovské čtvrti Schwabing. „Na místě bylo kolem 150 lidí, kteří se bavili a popíjeli alkohol,“ uvedla policie. „Na místě zasahovalo několik hlídek, aby se co nejdřív rozbilo nahromadění lidí,“ popsala policie.

Během večera byla policie opět povolána do Schwabingu, protože v oblasti Schellingstrasse / Türkenstrasse se odehrával další večírek, kde se sešlo „několik stovek lidí“.

Terčem kyberútoku na lékovou agenturu EU byly dokumenty o vakcíně

Internet a PC

Další oslava se konala na Starém jižním hřbitově, kde se s pivem a svařákem bavily další desítky lidí. Ukončení večírku se obešlo bez větších problémů, lidé se podle policie rozešli v klidu, pouze sedm lidí bylo oficiálně uvedeno na seznam hříšníků a hrozí jim pokuta.

ON-LINE: V ČR přibylo přes 6400 nakažených

Koronavirus

Bavorsko od čtvrtka zpřísňuje protikoronavirová opatření, platit by zatím měla do 5. ledna. Týkají se především volného pohybu. Od 21.00 do 05.00 hodin platí zákaz nočního vycházení. Lidé mohou opustit obydlí jen s vážným důvodem (práce, návštěva lékaře, školy, nákupy). Je také zakázán malý pohraniční styk (dosud platilo 24 hodin bez karantény, testu či registrace). Z toho vyplývá, že Češi nemohou do Bavorska na nákupy, ale ani na obchodní jednání, jednorázové práce apod.

Za porušování restrikcí má firmám hrozit až třímilionová pokuta

Domácí

Volnější režim by měl platit jen o vánočních svátcích – od 23. do 26. 12. Na Silvestra se bude moci setkat pouze pět dospělých ze dvou domácností (děti do 14 let se nepočítají). Otázkou ovšem je, zda Bavorsko hned po vánočních svátcích nevyhlásí ještě přísnější lockdown, který žádá vzhledem k současné infekční situaci bavorský premiér Markus Söder.

Christian Drosten, virolog z berlínské kliniky Charité, upozorňuje, že s očkováním koronavirus nezmizí. „Představa, že do konce ledna bude proočkována větší část populace, je nereálná. Tyto představy nelze naplnit a očkování samo o sobě šíření nákazy nepřeruší,“ řekl. Podle něj se situace změní až na podzim, ale politici se budou muset vyrovnat se skutečností, že kolem léta se nakazí velká skupina bezrizikových lidí.

Nemůžeme to tak nechat. Část Německa volá po přísném lockdownu

Koronavirus

Nabádá proto politiky, aby byli opatrní s vyhlašováním „nefarmaceutických opatření“. Drosten varuje, že po určitém čase nebudou lidé ochotni tato opatření dodržovat.

„Někdy v létě nastane situace, že rizikové skupiny a ti, kteří si chtěli nechat aplikovat vakcínu, budou proočkovaní,“ řekl. A dodal: „Pak se v určitém okamžiku musíme úplně otevřít, přijdeme do situace, kdy se nákaza nebude moci kontrolovat.“

Pandemie se pak pomalu zastaví, protože část populace již bude očkována a další bude promořená. „Pak se významně změní obraz pacientů v nemocnicích,“ uzavřel.

Německo prodlužuje lockdown do 10. ledna

Koronavirus

V Německu za poslední den přibylo 23 679 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku současné pandemie. Druhý nejvyšší nárůst země, která má přibližně 80 milionů obyvatel, zaznamenala 20. listopadu s 23 648 novými případy.

Smrtelná bilance se za posledních 24 hodin zvýšila o 440 na celkových 20 372. O den dříve v Německu padl smutný rekord, kdy zemřelo 590 pacientů s koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám